El rei Felip VI comença una ronda de consultes que pot desembocar en eleccions

Compromís serà el segon partit que rebrà el monarca, després del PRC de Revilla.

El rei Felip VI saluda al diputat del PRC, José María Mazón, amb el qual inicia una ronda de consultes
El rei Felip VI saluda al diputat del PRC, José María Mazón, amb el qual inicia una ronda de consultes / Mariscal (Efe)

El rei Felip VI comença aquest dilluns una ronda de consultes amb els representants dels partits polítics que pot desembocar en la convocatòria de noves eleccions generals el 10 de novembre si la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol no ix del bloqueig. 

Comencem una setmana decisiva per a saber si les pròximes setmanes estarem davant d’un escenari postinvestidura o en un de precampanya electoral. La data límit és el dilluns 23 i queden només uns dies perquè el PSOE i Unides Podem tanquen un acord.

És la setena ronda de contactes d’investidura que protagonitza Felip VI en poc més de cinc anys de regnat. En total, es reunirà amb representants de quinze partits. Seran els mateixos que ja hi acudiren en la ronda del passat mes de juny, que va a acabar en una investidura fallida de Pedro Sánchez. En la primera jornada, el monarca espanyol té previst rebre al Palau de la Zarzuela huit partits. El diputat de Compromís, Joan Baldoví, hi acudirà en segon lloc, darrere del representant del Partit Regionalista Càntabre (PRC), que comença la roda. Igual que ja va passar el juny passat, tant Esquerra Republicana com EH Bildu han rebutjat trobar-se amb el rei. 

L’endemà, dimarts, rebrà els líders dels partits amb més representació: Pablo Iglesias, d’Unides Podem; Albert Rivera, de Ciutadans; Pablo Casado, del PP, i Pedro Sánchez, del PSOE. Després, Felip VI es reunirà amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i li comunicarà el nom del candidat que proposa per a la investidura, si hi veu opcions d’èxit. En cas contrari, pot ser que el monarca s’espere al 23 de setembre per a convocar automàticament eleccions.

També et pot interessar

stats