El Suprem confirma el processament de la cúpula del Procés català per rebel·lió

La decisió deixa set diputats a un pas de ser supesos dels càrrecs públics que ostenten

Fotografies d'arxiu de l'expresident català Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras.
Fotografies d'arxiu de l'expresident català Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras. / Efe arxiu

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimecres que processarà, pels presumptes delictes de rebel·lió, malversació i desobediència, la cúpula del denominat Procés català, on figuren l'expresident de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, i l'exvicepresident Oriol Junqueras. Els dos dirigents i cinc diputats més (Turull, Rull, Romeva, Sánchez i Comín) estan ara a un pas de ser suspesos dels càrrecs públics que ostenten a conseqüència de la decisió del Suprem, que rebutja els recursos presentats pels implicats i confirma la decisió inicial del jutge Llarena, que va processar un total de 25 persones, 13 de les quals, per rebel·lió.

La Sala considera que és "prou raonable" qualificar els fets de delictes de rebel·lió perquè va existir un aixecament amb un ús malintencionat i manipulador del poder perquè Catalunya esdevinguera independent al marge de la llei. La interlocutòria del Suprem explica que el Codi Penal no considera imprescindible que s'hi utilitzen armes, i conclou que, encara que la violència ha d'estar necessàriament present, és possible una rebel·lió sense armes.

A més, el Suprem creu que hi ha indicis per a considerar que la violència exercida en l'assetjament a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre o el referèndum del l'1 d'octubre de l'any passat, és suficient com per a considerar-ho un delicte de rebel·lió, perquè els implicats van animar la ciutadania a votar i a enfrontar-se físicament amb la policia. Amb tot, deixa aquesta decisió per al juí oral.

Els processats per rebel·lió són l'expresident Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Clara Ponsatí, Antoni Comín i Dolors Bassa; l'exsecretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Marta Rovira, l'exvicepresidenta del Parlament Carme Forcadell; l'exdirigent de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sánchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. El Tribunal confirma el processament per malversació per a 14 persones i, per desobediència, per a 12 més.

També et pot interessar

stats