El Suprem estudia els recursos presentats per quinze representants independentistes

La vista es va suspendre el 6 de juny per un error en la tramitació del recurs del president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Entre els recursos a estudiar es troben el de l'expresident català Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras
Entre els recursos a estudiar es troben el de l'expresident català Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras

El Tribunal Suprem celebra aquest dilluns la vista per a estudiar els recursos presentats per l'expresident català Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i altres tretze inculpats contra els processaments dictats en el cas obert pel Procés.

La vista es va suspendre el 6 de juny per un error en la tramitació del recurs del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

El jutge Llarena va processar per delictes de rebel·lió, malversació o desobediència membres del Govern català i del Parlament autonòmic, així com altres dirigents independentistes.

A més de Puigdemont i Junqueras, han recorregut els processaments els exconsellers Santi Vila, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carles Mundó, Lluís Puig i Clara Ponsatí; els exparlamentaris Josep Nuet, Anna Simó i Carme Forcadell, i l'excandidat a president i diputat de JxCAT Jordi Sànchez.

La vista serà a porta tancada i tindrà la presència dels advocats defensors, el fiscal, l'advocat de l'Estat i l'acusació popular, la qual també ha recorregut per a demanar l'agreujament de les acusacions per les quals es processa els inculpats.

El Suprem ha rebutjat les peticions dels exconsellers Turull i Rull i de l'expresident de l'Assemblea Nacional de Catalunya Jordi Sànchez d'estar presents en la vista, "per no ser preceptiva la seua presència".

Els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i el diputat de JxCat Jordi Sànchez han recorregut el seu processament en el Tribunal Suprem argumentant que, a diferència del seu cas, ningú ha sigut acusat de sedició per les protestes contra La Manada.

En l'escrit defensen que les concentracions de l'1 d'octubre o del 20 de setembre de 2017 davant la Conselleria d'Economia són "actes legítims de protesta davant actuacions judicials".

Puigdemont ha al·legat que durant la celebració del referèndum il·legal d'independència de l'1-O no va haver-hi "cap tipus de violència", per la qual cosa no creu justificat el delicte de rebel·lió que se li imputa.

Junqueras, per la seua banda, ha denunciat que pateix un "calvari immerescut" per les "salts argumentatius" amb els quals el jutge Llarena pretén "criminalitzar" l'independentisme, malgrat "l'evident falta de violència".

En el cas de Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Turull, Rull, Romeva i Comín, que mantenen la seua acta com a diputats en el Parlament, es donaria la suspensió automàtica.

D'altra banda, Bassa, Ponsatí, Puig i Forcadell no podrien accedir en un futur a cap càrrec públic ni presentar-se a unes llistes electorals mentre es troben en la presó, i l'aplicació d'aquest article es mantindria fins que hi haja una sentència, que si fóra condemnatòria implicaria penes d'inhabilitació.

També et pot interessar

stats