• VÍDEO | S'ajorna l'inici del juí del cas Blasco fins al 6 de maig

  Notícies Política | 15/04/2019 17:00
  À Punt NTC

  Rafael Blasco, a l'Audiència Provinical de València / Manuel Bruque (Efe)

  El tribunal que jutja el cas Blasco, presidit pel magistrat José Antonio Mora, ha ajornat l'inici del juí, previst per a aquesta setmana, fins al 6 de maig.

  Estima així la petició de les defenses dels principals acusats, l'exconseller Rafael Blasco i l'empresari Augusto César Tauroni, que ha demanat la suspensió del juí amb l'argument que s'havia produït un canvi dels criteris de la fiscalia anticorrupció sobre un presumpte acord previ amb el ministeri públic per a estalviar-los la vista oral. En conseqüència, demanaven temps per a estudiar les condicions del nou acord i per a preparar el procediment. 

  A la petició de Blasco i Tauroni s'han afegit les defenses del altres 22 acusats, que ha acollit favorablement el tribunal. El 6 de maig, doncs, es reprendran les qüestions prèvies i a partir del 13 les declaracions.

  El fiscal actual, Jesús Carrasco, s'ha incorporat recentment a la causa en substitució de Vicente Torres, que havia dirigit la major part de la instrucció del cas. Carrasco ha acceptat l'ajornament, però ha negat l'existència de cap acord i ha recordat que si no es consignen les responsabilitats civils –quatre milions i mig d'euros– no hi ha pacte previ possible, una posició a la qual s'han adherit les altres acusacions. En aquest sentit, l'advocacia de la Generalitat i la Coordinadora Valenciana d'ONGD, que exerceix l'acusació popular, han coincidit a subratllar la necessitat d'aconseguir una reparació del mal. Per tant, només acceptaran un acord que compense la responsabilitat penal dels acusats amb criteris de "lògica".

  L'exconseller ha tornat a seure aquest dilluns al banc dels acusats i serà jutjat, juntament amb 23 persones més, per les peces 2 i 3 del cas Blasco. Els acusen d’irregularitats en subvencions a ONG i de la construcció d’un hospital a Haití que mai es va fer.