El Tribunal Suprem delibera sobre el futur immediat de Junqueras i Torra
L'advocat de Junqueras descarta demanar un permís penitenciari per a assistir al Parlament Europeu i esperarà a la resolució del Suprem.
El Tribunal Suprem tracta aquest dijous les polèmiques resolucions de la Junta Electoral Central de la setmana passada, quan va destituir Oriol Junqueras del càrrec d’eurodiputat, a pesar d'estar reconegut per la justícia europea, i per retirar-li la condició de diputat autonòmic al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.
De manera paral·lela es reuneixen la sala penal, que ha d'aplicar la sentència del Tribunal de Justícia de la UE, i la sala contenciosa, encarregada de decidir si suspén cautelarment les resolucions de l’organisme arbitral.
En el primer dels casos, la sala penal té escrits antagònics damunt de la taula. Mentre que la defensa de Junqueras reclama la nul·litat de la condemna i la posada en llibertat, la Fiscalia destaca que la sentència és ferma i sosté que procedeix l'"execució immediata" de la pena d'inhabilitació.
Pel que fa a la sala contenciosa, la missió és decidir si accepten les mesures cautelaríssimes sol·licitades per les defenses de Junqueras i Torra, i deixen en suspens les resolucions de la JEC mentre n'estudien la legalitat. L’organisme arbitral els va aplicar el principi "d’inelegibilitat sobrevinguda": això significa que no poden ser diputats per haver sigut condemnats.
L'advocat de Junqueras descarta demanar un permís penitenciari
En declaracions a RAC1, l'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha descartat que el líder d'ERC demane un permís penitenciari per a assistir el pròxim dilluns al ple pel Parlament Europeu. La portaveu de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, va apuntar la possibilitat d'habilitar algun "mecanisme" perquè Junqueras puga viatjar a Estrasburg si el Suprem es nega a autoritzar aquest trasllat.
No obstant això, la defensa del líder d'ERC ha volgut tancar la possibilitat del permís penitenciari. Van den Eynde no el veu "ni tècnicament correcte ni possible"; la considera "una fantasia" que "no entra dins dels objectius estratègics" i recorda que l'objectiu és "el seu alliberament". Al mateix temps, s'ha mostrat poc esperançat en una resolució favorable del Suprem davant de la situació "inèdita" que ha de valorar. "La llei ens diria que s'ha de respectar la immunitat, però la tendència és que el Suprem vulga evitar les conseqüències de la immunitat. No sabem amb què eixirà", ha lamentat.
Puigdemont i Comín cobraran 70.000 euros d’endarreriments
L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i l’exconseller Toni Comín cobraran vora 70.000 euros del Parlament Europeu en concepte d’endarreriments de salaris i dietes després d’haver-los reconegut formalment com a eurodiputats des del 2 de juliol de 2019.
Per contra, Junqueras no hi podrà tindre accés a pesar que l’Eurocambra també l’ha reconegut com a eurodiputat, a l’espera de la decisió que prenga el Tribunal Suprem sobre la seua situació de presó.