Tensió, nervis i acusacions encreuades en l'últim tram de les primàries del PP

Els centres de votació han tancat a les 20:30 hores i s'espera un avanç dels resultats a partir de les 23:00 h.

Votació del precandidat del PP Elio cabanes | Natxo Francès (Efe)
Votació del precandidat del PP Elio cabanes | Natxo Francès (Efe)

L'equip de la candidatura de María Dolores de Cospedal a la presidència del PP ha comunicat al Comité Organitzador del Congrés Nacional del partit la voluntat d'impugnar els resultats de diverses taules de Barcelona en el procés de primàries, segons informa el diari La Vanguardia. Aquestes taules corresponen a districtes que poden ser determinants en el resultats dels afiliats a la ciutat, com l'Eixample i Sarrià - Sant Gervasi. L'equip de Cospedal a Catalunya justifica la decisió en presumptes pressions i irregularitats comesses pels representants de l'equip del candidat Pablo Casado.

Es tracta de l'incident més greu que ha transcendit ara per ara durant les primàries del PP, el primer exercici de democràcia interna que ha fet el partit a escala estatal.

Per la seua banda, l'equip del vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha protestat per la votació de sis afiliats que no figuraven a la llista d'Oriola, entre els quals hi ha la mare d'Eva Ortiz, la secretària general del PP a la Comunitat Valenciana. Els afectats, però, han argumentat que complien els requisits per a votar i que l'absència s'havia degut a una errada formal.

També han transcendit suposades pressions a Màlaga contra simpatitzants del PP que volien votar una candidatura diferent de la de Soraya Sáenz de Santamaría.

A Madrid el PP ha hagut d'emetre un comunicat per a recordar als interventors la prohibició de dur credencials identificatives dels candidats, després de detectar que representats de María Dolores de Cospedal exhibien fotografies de la candidata.

La jornada també deixa un seguit d'incidències menors, com l'ús d'urnes no oficials i alguna curiositat, com l'acceptació de diminutius en les paperetes manuscrites (Pablo, Soraya o Cospe) amb què voten els afiliats.

El procés ha acabat a les 20:30 h amb el tancament de les urnes i l'inici del recompte. Està previst que tres hores després, a les 23:30 h, comparega el president de la comissió organitzadora del congrés extraordinari del PP, Luis de Grandes, per a informar dels resultats. La participació, a les sis de la vesprada, era del 65,8 % del cens.

El candidats han votat al llarg del matí

El clima de nervis i tensions de les últimes hores de les les primàries del PP poc té a veure amb la tranquil·litat del matí, quan tots els "presidenciables" han depositat el vot en un ambient molt més calmat.

Poc abans de les 10 del matí, el candidat valencià a la presidència del Partit Popular, Elio Cabanes, ha depositat el seu vot a la Font de la Figuera. Cabanes ha demanat que una vegada s'haja elegit la persona per a liderar la formació, la resta "treballen tots junts" perquè el partit isca reforçat.

El regidor de la Font de la Figuera, que va ser l'últim a presentar la seua candidatura, ha demanat als inscrits del partit "que voten" i ha considerat que en aquestes primàries han sigut "principiants" i "s'hi han comés errors".

Per la seua banda, Pablo Casado ha votat a la seu del PP del carrer de Goya de Madrid quan passaven pocs minuts del migdia. Ha omplit la papereta a la seu, a la qual ha acudit en companyia de la seua dona. Poc després, al mateix lloc, ho ha fet Soraya Sáenz de Santamaría. I a la una María Dolores de Cospedal ha votat a la seu del partit d'Albacete.

Un altre dels candidats a liderar el PP, José Ramón García-Hernández, ha votat en la seu del PP a Àvila. El dia de la votació coincideix amb el seu 47 aniversari, per la qual cosa els afiliats li han regalat un pastís amb les sigles del partit, i ha rebut les felicitacions dels integrants de la taula.

60% de participació a les 17:00 h a la Comunitat Valenciana

La presidenta del PP de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha depositat el vot a les 17:30 hores a l'agrupació del partit a la Vall d'Uixó. La líder popular ha mantingut el missatge que ja havia avançant de matí a les Corts, en què valorava el procés i el seu caràcter "històric" perquè, en paraules de Bonig, "recupera l'ànima del Partit Popular" i reivindica els "valors i principis" de la formació.

Segons dades facilitades per la mateixa presidenta del PP valencià, la participació dels militants a eixes hores a la Comunitat Valenciana superava els 60 per cent dels cens, que formen 9.358 persones.

Un altre dels populars valencians més destacats, l'eurodiputat i vicepresident del Partit Popular Europeu, Esteban González Pons, ha votat aquest matí a l'agrupació del PP de València. A preguntes dels periodistes, González Pons ha manifestat que el PP ha activat aquest procés de primàries "no perquè n'eixirem reforçats, sinó perquè no hi ha altre remei". Segons el parlamentari europeu, un PP fort és necessari perquè en cas contrari "els socialistes i els independentistes es quedaran amb tot".

Primàries a doble volta

La politòloga Fernanda Escribano ha explicat a Les notícies del matí com serà el sistema de votacions: un candidat guanyaria automàticament "si obté el 50% dels vots o si guanya a la meitat de les circumscripcions o si obté 15 punts respecte de la resta". Si no fóra així, passarien a una segona ronda de votacions on l'última paraula la tindrien els compromissaris, que també s'elegeixen hui.

Un total de 66.706 afiliats, només un 7,6% del cens total de militants, podran votar hui en les més de 1.000 seus del Partit Popular habilitades a tot Espanya pel seu candidat o candidata a presidir la formació en un procés de primàries inèdit. Els militants trobaran dos urnes. En la primera hauran de triar el seu candidat, podran elegir entre sis candidats, tot i que els que semblen tenir més possibilitats per a superar aquesta primera volta del procés són l'exvicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministra de Defensa i secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, i l'exvicesecretari de comunicació del partit, Pablo Casado. Els altres tres candidats són l'exministre José Manuel García-Margallo, el responsable internacional del PP, José Ramón García-Hernández, i el regidor popular de la Font de la Figuera, Elio Cabanes.

A la segona urna els votants hauran de depositar la seua papereta per a seleccionar els compromissaris que decidiran el substitut o la substituta de Mariano Rajoy, en el cas que, com explicava Fernanda Escribano a Les notícies del matí, cap dels candidats aconseguisca superar els requisits per a guanyar en esta primera volta.

Hi ha poc més de 3.000 compromissaris, una xifra marcada per la direcció nacional. N’hi ha 500 que són membres nats, és a dir, els càrrecs nacionals, els diputats, els senadors i els alcaldes de ciutats amb més de 50.000 habitants. A la resta els vota hui la militància. En aquest cas, s'han presentat de manera voluntària per cada districte, que té un nombre de representants proporcional al cens de militants i al resultat electoral. El requisit és trobar-se al corrent de les quotes i no estar suspés de militància.

També et pot interessar

stats