Els avantatges de ser els primers a presentar les candidatures municipals

L'orde d'entrega atorga prioritat en l'ubicació física de paperetes i minimitza el risc d'errades en els recomptes.

Representats del PSPV i Compromís fan cua a les portes de la Junta Electoral de Zona de València
Representats del PSPV i Compromís fan cua a les portes de la Junta Electoral de Zona de València

Nit tancada a la Ciutat de la Justícia de València. Un grup de persones desafia el fred en un dels accessos laterals. Al mur una placa indica l'entrada a la Junta Electoral de Zona de València, però encara falten hores perquè s'òbriguen depèndències. Qui és eixa gent i per què fa cua a la lluna de València? 

La imatge d'aquesta matinada no és nova i en realitat es repeteix la vespra de cada cita electoral. Representants dels partits polítics passen la nit en vela per a ser els primers a presentar les candidatures. I aquest dimecres s'obria el termini per a entregar les llistes municipals. Malgrat que la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) dona sis dies per a presentar els noms dels candidats, ser el primer té premi. 

Els premis de ser els primers

L'orde d'entrega de les candidatures determina també la ubicació de les paperetes en la taula electoral de tota la zona, 44 municipis, per exemple, en el cas de la de València. Les primeres es col·loquen a la part superior esquerra i les següents, a continuació, per orde de lectura. Les candidatures més matineres, per tant, són també les més visibles, un factor d'avantatge que els partits, en la seua disputa pels vots, taula per taula, no volen desaprofitar. I com a mostra, aquesta matinada: 30 hores d'espera al ras ha invertit Compromís per a dur-se la victòria a la Junta Electoral de Zona de València.

Però hi ha un motiu de pes més, i encara més rellevant. Als partits els interessa ser els més visibles en l'acta d'escrutini del vot en cada taula electoral. Estar en la primera o l'última posició en una llista amb desenes de candidatures evita errades tècniques, per l'atribució incorrecta de vots a les formacions que hi ha en las línia immeditament superior o inferior. I aquestes errades, segons ens expliquen des dels partits, són més freqüents i determinants del que pensem. L'acta que signa la mesa s'envia a la Junta Electoral, mentre que els vots es destrueixen, amb l'excepció dels nuls. Això complica rectificar possibles errades en el recompte, involuntàries o no, quan ja és massa tard. 

Errades que marquen resultats

La memòria electoral dels membres de les candidatures és infinita i cada agrupació política municipal recorda casos on han aconseguit zero vots en alguna taula electoral per aquestes errades. Els interventors solen ser l'última garantia per a evitar-les, però la presència no sempre està assegurada en els municipis menors, i tot i aquesta ajuda cal tindre compte que errare humanum est. El membre d'un equip electoral ens conta com el 2007, per exemple, els vots del PSPV s'atribuïren a ERC en una taula electoral de Torrent. I això, en uns comicis en què es lluita a mort per cada vot en cada municipi, no és assumible. En la mateixa campanya de 2007 el Tribunal Constitucional va llevar la majoria absoluta al PP de Corbera, a la Ribera Baixa anul·lant només un vot. Un vot que obria l'alcaldia a la possibilitat d'una coalició alternativa.

També et pot interessar

stats