Els partits coincideixen a reformar el finançament però discrepen en matèria fiscal

Analitzem les propostes de les candidatures a les Corts en política fiscal, on predomina la reivindicació d’un finançament valencià just.

VÍDEO | Els partits coincideixen a reformar el finançament però discrepen en matèria fiscal

Les formacions polítiques valencianes reclamen de manera unànime un canvi de model en el finançament autonòmic. També advoquen per polítiques de suport a les pimes i als autònoms, i reformes fiscals, que se centren en baixades “generalitzades” d’impostos, com és el cas del Partit Popular i de Ciutadans, o en la redistribució, com és el cas de Compromís o de la coalició Unides Podem-Esquerra Unida. Hem analitzat les propostes de cada programa electoral per a saber què pensa fer cada partit polític amb els impostos i com proposen solucionar l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

PPCV

El PPCV aposta en el programa electoral per una reforma fiscal que abaixe de manera generalitzada impostos, una reducció dels trams autonòmics de l’IRPF i beneficis específics per a les famílies per naixement o adopció de criatures. A més, també volen impulsar una reforma de la llei de taxes i una millora de la gestió tributària, i la lluita contra el frau, amb l’ampliació dels mitjans de la inspecció. També proposen exempcions fiscals a les empreses de nova creació i el foment de la inversió de particulars i business angels. 

A més, anuncien una una nova llei d’autònoms valencians, incentius fiscals i bonificacions en la quota íntegra autonòmica de l’IRPF els 2 primers anys d’activitat per a les persones emprenedores i la posada en marxa d’una plataforma virtual per a emprenedors i programes d’acceleració de projectes amb col·laboració pública i privada. També proposen un augment en la inversió en recerca, innovació i desenvolupament. A més, el programa electoral popular inclou el compromís, per part de la Generalitat si governaren, de sufragar “de forma regular” les factures pels serveis prestats per autònoms i professionals.

Finalment, s’inclou l’exigència “que el nou sistema de finançament garantisca l’esforç que realitza la Comunitat en matèria social, sanitària i educativa” i l’assignació de recursos suficients per a una “adequada prestació competencial”, i la promesa d’eliminar “tots els impostos que penalitzen fiscalment els valencians i ens converteixen en l’autonomia amb una de les majors pressions fiscals d’Espanya”. 

PSPV

El PSPV-PSOE advoca per l’estalvi i l’eliminació de traves administratives “supèrflues” a l’activitat de les empreses. Així, proposa la creació d’una “oficina de simplificació administrativa” que aspira a reduir que el 20% dels tràmits que es fan en l’actualitat. També, per a “garantir la continuïtat de l’empresa familiar i els milers de llocs de treball que genera”, proposa una reducció del 99% del valor de la societat en l’Impost de Successions i Donacions. 

Quant a les polítiques per a les treballadores i els treballadors autònoms, el programa socialista inclou l’ampliació de la tarifa plana en l’impost a la Seguretat Social fins al sisé any i fins al seté per als joves, i l’augment de la dotació econòmica actual, a més d’una línia de finançament específic, amb una dotació de 40 milions en 4 anys. 

Sobre l’infrafinançament, el programa socialista inclou l’exigència, “governe qui governe”, d’abordar i aprovar de manera urgent un nou sistema de finançament autonòmic que “reequilibre” l’assignació dels recursos tributaris de l’Estat en proporció a la despesa de les diferents administracions públiques. També, que distribuïsca els recursos assignats a les comunitats de manera proporcional a la població que tinguen, a més de la recerca de “fòrmules de compensació” del deute acumulat. També s’exigirà el compliment de l’Estatut, que blinda les inversions de l’Estat en funció del pes poblacional.

Compromís

Compromís fa un repàs, en el programa, de les mesures fiscals impulsades des del Govern Valencià, com ara la creació de l’Agència Tributària Valenciana i la reducció del tram autonòmic de l’IRPF “a més d’un milió i mig de persones, seguint la màxima de qui menys té, menys paga”. Alhora, anuncia una modernització de la gestió de tributs per tal que totes les gestions es puguen fer de manera fàcil i telemàtica, i un pla de lluita contra el frau fiscal.

Per a les empreses, el partit es compromet a impulsar programes específics per a donar suport a les pimes industrials, a través de finançament i inversions per a la transformació digital i “l’adaptació a la Indústria 4.0”, i donar suport global a l’emprenedoria i el xicotet i mitjà comerç, i a la indústria artesanal valenciana. També anuncien una llei valenciana d’ocupació, “per a coordinar totes les polítiques d’ocupació i fer-les més efectives i personalitzades”, i una intensificació de la inspecció per a previndre i sancionar l’economia submergida, mal remunerada i precaritzada.

Sobre el finançament autonòmic, Compromís es compromet a “continuar exigint” el canvi de sistema i recalca que “si Compromís és decisiu a Madrid, exigirà un finançament just per tal d’arribar a qualsevol acord de govern”, i que demanaran que els pressupostos generals de l’Estat facen una inversió territorial, no solament d’acord amb la població, com diu l’Estatut, sinó que a més compense les dècades que s’han patit de dèficit inversor.

Ciutadans

Ciutadans també anuncia, si governa, una abaixada de l’impost sobre la renda per a la “classe mitjana treballadora valenciana”, l’eliminació de l’impost de successions i donacions en transmissions entre parents directes a la Comunitat Valenciana, i la reducció quan hi estiguen implicats altres parents, i la reducció de l’impost de patrimoni, per a “atraure inversors”. També volen bonificar l’impost d’actes jurídics documentats, per a reduir els costos de firmar una hipoteca, i revertir la pujada de l’impost sobre transmissions patrimonials, que, segons critiquen, és un dels més alts de l’Estat espanyol.  

Quant als treballadors per compte propi, proposen reduir la burocràcia i garantir que les pimes i els autònoms cobren les factures a temps, assegurant el “compliment estricte dels terminis legals de pagament a proveïdors”. 

En el programa electoral de Ciutadans trobem també l’exigència de la reforma del finançament autonòmic i la correcció de l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana, i remarca que “ni el PP, amb majoria absoluta durant quatre anys, ni el PSOE en el seu govern fugaç, s’han molestat a reformar el sistema de finançament”. 

Unides Podem-EUPV

La coalició Unides Podem-Esquerra Unida defensa un sistema tributari “progressiu”, que elimine o reduïsca el pagament de tributs que afecten les rendes mitjanes i baixes, i augmente la pressió fiscal sobre rendes i patrimoni “dels qui més tenen”. De la mateixa manera, advoca perquè aquest sistema redistribuïsca els pagaments per a afavorir les pimes i augmente la pressió fiscal sobre grans empreses i multinacionals. També vol combatre el frau fiscal, dotant de recursos l’Agència Tributària Valenciana i fent un èmfasi especial en el treball no declarat, l’enginyeria fiscal per a l’evasió d’impostos i l’ocultació de patrimoni i renda. A més, promouran una fiscalitat “saludable” i proposa implantar una taxa-impost a les begudes ensucrades, tal com recomana l’OMS, i afavorir les exempcions i reduccions tributàries a establiments de menjar saludable que fomenten el comerç de proximitat.

Sobre el model de finançament autonòmic actual per part de l’Estat, assenyalen la necessitat d’un nou sistema “que respecte els criteris establits per la Constitució Espanyola sobre la base de la suficiència per a la provisió de serveis públics i la solidaritat territorial”, i de posar fi al deute històric amb una “doble actuació”: l’augment d’inversions i l’execució concreta dels pressupostos generals de l’Estat per a la Comunitat Valenciana, i la condonació del deute que han generat els crèdits que s’han demanat per necessitat per a cobrir el dèficit produït per “l’injust” sistema de finançament.

També et pot interessar

stats