ERC demana al Parlament Europeu que protegisca la immunitat de Junqueras i acusa el Suprem de “Brexit judicial”

Aragonès deixa la porta oberta a la presència de l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya en l’Eurocambra en el ple del dilluns.

VÍDEO | ERC demana al Parlament Europeu que protegisca la immunitat de Junqueras i acusa el Suprem de “Brexit judicial”

El coordinador general d’Esquerra Republicana i vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha acusat el Tribunal Suprem de promoure un “Brexit judicial” de l’Estat amb la decisió de mantindre la inhabilitació del líder de la formació, Oriol Junqueras. També demana al president del Parlament Europeu, David Sassoli, que protegisca la immunitat com a eurodiputat que li reconeix la justícia europea per tal que puga assistir al ple que hi ha previst dilluns que ve. 

La sala penal del Tribunal Suprem ha comunicat aquest dijous al Parlament Europeu i la Junta Electoral Central que no autoritza el desplaçament de Junqueras a l’Eurocambra. L’exvicepresident de la Generaltitat de Catalunya compleix a la presó la condemna a tretze anys de presó per delictes de sedició i malversació que li va imposar l’alt tribunal en el juí del procés.

Ara, aquest mateix tribunal ha resolt així el problema jurídic que es va generar arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va resoldre que Junqueras tenia immunitat parlamentària per haver sigut triat eurodiputat en les eleccions europees del 26 de maig de 2019. 

Aragonès ha comparegut en roda de premsa juntament amb la direcció d’Esquerra Republicana, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i diversos eurodiputats del partit, per a valorar la decisió del Suprem de mantindre a la presó Junqueras, i negar-li la immunitat com a eurodiputat que sí que li ha reconegut la justícia europea. L’ha qualificada d’“escàndol”, i critiquen la “deriva euroscèptica” de la cúpula judicial espanyola. “El Tribunal Suprem s’ha independitzat de la justícia europea”, ha afirmat Aragonès. Segons ha explicat, impugnaran una decisió que, consideren, desobeeix una sentència d’un tribunal europeu, i per a això arribaran a les últimes instàncies, fins i tot als tribunals europeus mateix. 

Així mateix, des d’Esquerra Republicana deixen la porta oberta al fet que, tot i la decisió del Suprem, Oriol Junqueras sí que puga estar present finalment en el ple de l’Europarlament del dilluns. Tot i això, no han oferit més detalls. 

En un tuit, el mateix Junqueras ha afirmat que el Tribunal Suprem "ha situat l'Estat fora de la llei europea". D'altra banda el president català, Quim Torra, de Junts per Catalunya, ha definit el Suprem com un tribunal que no acata la justícia europea i ha assenyalat que a Europa està creixent la percepció de degradació democràtica a Espanya. 

Mentrestant, a través de Twitter, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, assegura que la justícia "torna a donar la raó al PP" i Inés Arrimadas, de Ciutadans, diu que és "una bona notícia". Vox va un pas més enllà i, segons Jorge Buixadé, portaveu de la formació d'extrema dreta al Parlament Europeu, el president d'aquesta cambra, David Sassoli, ha de demanar perdó a les autoritats espanyoles. 

També et pot interessar

stats