Es reprén una sessió d'investidura marcada per la incertesa

Esquerra i EH Bildu han anunciat que s'hi abstindran per a "facilitar un govern progressista".

Es reprén una sessió d\'investidura marcada per la incertesa
Es reprén una sessió d'investidura marcada per la incertesa
25 de juliol 2019 - 08:30

Aquest dijous es reprén la sessió d'investidura, després que el candidat socialista, Pedro Sánchez, no superara la primera votació per a ser investit president del govern espanyol.

Esquerra Republicana i EH Bildu han anunciat que s'abstindran en la investidura per a "facilitar un govern progressista". L’objectiu dels dos partits és que s’acorde un programa alternatiu al de les dretes i es pose fre a les seues aspiracions.

D’altra banda, la portaveu de Junts per Catalunya en el Congrés, Laura Borràs, ha avançat que la seua formació votarà no a la investidura perquè Sánchez no ha donat el "sí a la política" que donaria "resposta a les aspiracions de la majoria dels catalans".

En la tercera i última sessió d'investidura de la setmana es confirmarà si Sánchez és president. En cas contrari, començaria un compte arrere i Felip VI proposaria un nou candidat després de consultar als diferents partits. Així, hi hauria un termini de 60 dies per a pactar la investidura. La data límit és el 23 de setembre i, en cas d'arribar a aquesta jornada sense un acord, la presidenta del Congrés sotmetrà a la firma del rei el decret de dissolució de totes dues cambres i convocarà noves eleccions per al 10 de novembre.

La votació d'aquest dimarts, en què Sánchez necessitava majoria absoluta, va acabar amb 124 vots a favor, 170 en contra i 52 abstencions. Aquest fet el va obligar a encomanar-se a la votació del dijous que, en cas d'obtindre més sís que nos, el convertiria en el nou president del Govern d'Espanya. Per a això, les negociacions que PSOE i Unides Podem mantnen durant dies són clau.

Precisament això és el que es tractarà en la reunió que l'executiva del PSOE tindrà a les 10:30 hores. El grup valorarà així totes les possibilitats que tenen de cara a la investidura i es coordinaran per a dur a terme el seu full de ruta de la sessió.

Cinc anys de Sánchez com a secretari general del PSOE

La sessió d'investidura coincideix amb el cinqué aniversari de l'elecció de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE. Aleshores va substituir Alfredo Pérez Rubalcaba, en obtindre més avals que Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias. La seua victòria va vindre marcada per les eleccions generals que tenien lloc un any després, l'objectiu de les quals era guanyar-les.

El PSOE va quedar com a segona força política. Tot i això el rei, Felip VI, el va proposar per a una investidura en què no va obtindre els vots necessaris. El juny de 2016, es van tornar a repetir les eleccions, les quals van deixar els pitjors resultats de la història del PSOE. Aquesta situació va provocar una crisi institucional que va provocar la dimissió en bloc de 17 membres de l'executiva federal. Per aquest motiu, Pedro Sánchez va entregar la seua acta de diputat i va deixar el seu escó buit en la investidura de Mariano Rajoy.

Després d'un temps apartat de la política, el maig de 2017, Pedro Sánchez es va tornar a presentar com a candidat per a la secretaria general del PSOE, càrrec que va revalidar.

Un any després, la sentència a 351 anys per a 29 acusats per la trama Gürtel, va motivar al PSOE a presentar una moció de censura al govern de Mariano Rajoy, que va tirar avant amb 180 vots a favor, 169 en contra i una abstenció. Aquesta situació va situar Pedro Sánchez com a president del Govern, càrrec amb què ha arribat a aquestes eleccions.

També et pot interessar

stats