Espanya reconeix Juan Guaidó com a president de Veneçuela

Sánchez ha dit que haurà de convocar eleccions "en el menor de temps possible, democràtiques, amb garanties i sense exclusions"

VÍDEO | Espanya reconeix Juan Guaidó com a president de Veneçuela

El govern espanyol ha reconegut aquest dilluns el president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, com a president encarregat perquè organitze la convocatòria d'eleccions. Ho acaba d'anunciar el president de l'executiu, Pedro Sánchez, després que aquest diumenge acabara el termini de huit dies que el president espanyol havia donat a Nicolás Maduro perquè convocara eleccions presidencials. 

El president del govern espanyol ha dit que aquest reconeixement té un horitzó clar, que és el de convocar unes eleccions "en el menor temps possible, democràtiques, amb garanties i sense exclusions". L'objectiu, ha dit, és que els veneçolans trien "el seu futur, sense por i sense amenaces".

Així, ha dit que a la comunitat intencional li correspon ajudar i assegurar que el procés siga democràtic i amb garanties. Sánchez ha dit que treballarà de la mà d'altres països amb aquest propòsit.

Pla d'ajuda humanitària

D'altra banda, ha anunciat que el Govern d'Espanya promourà en el si d'Europa i de l'ONU "un pla d'ajuda humanitària per als veneçolans", que són els que pateixen les conseqüències del govern de Maduro, segon ha dit Sánchez. També ha destacat la seua prioritat per la comunitat espanyola de Veneçuela i les empreses espanyoles.

França, Regne Unit, Alemanya, Suècia, Àustria, Portugal, Dinamarca i Holanda reconeixen Guaidó

A banda d'Espanya, huit països més de la Unió Europea (UE), França, Regne Unit, Alemanya, Suècia, Àustria, Portugal, Dinamarca i Holanda han reconegut aquest dilluns el president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, com a president fins a la convocatòria de noves eleccions presidencials.

El president francés, Emmanuel Macron, ha anunciat en un missatge en espanyol i francés en Twitter que el seu país reconeix Guaidó com a "president encarregat" de Veneçuela, amb la missió de "implementar un procés electoral".

A Alemanya, una portaveu del govern d'Angela Merkel, ha dit en una compareixença que Guaidó, d'acord amb la constitució veneçolana, és el “legítim president interí" amb la finalitat que puga convocar eleccions presidencials "justes i democràtiques".

El govern del Regne Unit ha reconegut Guaidó com a "president constitucional interí" de Veneçuela fins que es convoquen noves eleccions, segons ha revelat el ministre d'Afers Estrangers, Jeremy Hunt, en Twitter, després de constatar que "Maduro no ha convocat eleccions”.

El govern suec ha reconegut com a president interí de Veneçuela Guaidó i ha advocat per una solució política i pacífica, segons ha declarat la ministra d'Exteriors sueca, Margot Wallström. El canceller federal d'Àustria, el democratacristià Sebastian Kurz, ha anunciat en un missatge en Twitter en espanyol el reconeixement de Guaidó com a president interí de Veneçuela.

Divisió a Europa

Itàlia, Grècia, Xipre i Eslovàquia estan entre els països que rebutgen un reconeixement explícit del president de l'Assemblea, mentre que Luxemburg ha insistit en la necessitat de sospesar "les conseqüències jurídiques" i Suècia ha descartat un reconeixement exprés atés el principi que "es reconeixen estats, no personalitats". Fins ara, tots els països europeus s'han acollit a aquest principi recollit en l'anomenada Doctrina Estrada. Suècia va plantejar als seus socis europeus una fórmula de compromís per a "acceptar el paper de Guaidó en la seua capacitat institucional com a president de l'Assemblea Nacional per a avançar en els preparatius d'eleccions lliures i justes", proposta que únicament va rebutjar Itàlia.

L'eurocambra va votar una resolució per a reconéixer Guaidó com a president legítim en constatar que Maduro rebutjava públicament la possibilitat de convocar noves eleccions presidencials. Precisament aquest cap de setmana els seguidors de Guaidó van fer una demostració de força per a enviar un missatge d'agraïment per la resolució del Parlament Europeu. 

També et pot interessar

stats