Felip VI apel·la a la voluntat d’entesa dins del respecte a la Constitució i a la diversitat territorial

Durant el missatge de Nadal, el rei ha tingut un record especial per a les famílies i persones afectades per les inundacions d’enguany.

VÍDEO | Felip VI apel·la a la voluntat d’entesa dins del respecte a la Constitució i a la diversitat territorial

Felip VI ha apel·lat aquest dimarts a la voluntat d’entesa i d’integrar les diferències dins del respecte a la Constitució, “que reconeix la diversitat territorial que ens defineix i preserva la unitat que ens dona força”.

En el sisé missatge del seu regnat, el segon que fa amb un govern d'Espanya en funcions, Felip VI ha remarcat que, després de les passades eleccions, “correspon al Congrés, d’acord amb la nostra Constitució, prendre la decisió que considere més convenient per a l’interés general de tots els espanyols”.

D’aquesta manera ha instat la ciutadania a tindre “una confiança ferma en nosaltres mateixos i en Espanya, que sempre ha sabut obrir-se camí quan hem afrontat el futur amb responsabilitat, amb generositat i rigor; amb determinació, però també amb reflexió i serenitat”.

Record a les víctimes de les inundacions

A l’inici del discurs, el monarca ha tingut un record a les famílies i persones més afectades per les conseqüències de les inundacions i riuades.

Felip VI ha fet referències als moments d’incertesa i canvis profunds que viu el món. Entre altres, ha enumerat el rumb de la Unió Europea, la nova era tecnològica i digital, els moviments migratoris, la desigualtat laboral entre homes i dones i la lluita contra el canvi climàtic.

Així mateix, entre les preocupacions pel que fa a la realitat espanyola, ha esmentat la manca d’ocupació, les conseqüències per a la cohesió social derivades de la revolució tecnològica, el deteriorament de la confiança en les institucions i la situació de Catalunya.

Defensa de la Constitució

Felip VI ha remarcat que l’estat social i democràtic de dret “assegura la nostra convivència en llibertat” i que cal estar orgullosos “dels valors que inspiren els nostres ciutadans”, així com de “la solidesa del nostre Estat”. En aquest punt, ha indicat que cal dir-ho “no per una autoestima mal entesa, sinó perquè és una realitat contrastada que hem de posar en valor”.

“Davant d’aquesta realitat no hem de caure en els extrems ni en una autocomplaença que silencie les nostres carències o errades, ni en una autocrítica constructiva que negue el gran patrimoni cívic, social i polític que hem acumulat”, ha dit.

Així mateix, ha fet una defensa de la Constitució i els seus valors, entre els quals ha destacat el “desig de concòrdia”, la voluntat d’entesa i l’impuls a la solidaritat, la igualtat i la llibertat com a principis vertebradors.

“Confiem en nosaltres mateixos, en la nostra societat; confiem en Espanya i mantenint-nos units en els valors democràtics que compartim per a resoldre els nostres problemes, sense divisions ni enfrontaments que només erosionen la nostra convivència i empobreixen el nostre futur”, ha conclòs.

Primeres reaccions

Pel que fa a les reaccions, de moment a través de les xarxes socials, el president del PP, Pablo Casado, ha escrit a Twitter que cal mantindre's units en els valors compartits i ha destacat que el rei ha defensat la vigència de la Constitució i la unitat d'Espanya. La portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, ha dit que Felip VI ha fet un discurs encertat mentre que el portaveu d'ERC a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ha comparat el missatge del rei amb un míting de Vox.

També et pot interessar

stats