Forn nega cap instrucció política als Mossos perquè permeteren el referèndum de l'1-O

Conclou la tercera jornada del juí del ‘procés’, que reprendrà la seua activitat el 19 de febrer amb la declaració de Jordi Turull.

L'exconseller d'Interior del govern de Catalunya, Joaquim Forn
L'exconseller d'Interior del govern de Catalunya, Joaquim Forn

L'exconseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Forn, ha negat que hi haguera "inactivitat" per part dels Mossos d'Esquadra per a evitar el referèndum de l'1 d'octubre, ni que es donara cap instrucció política des del govern català. Ben al contrari, ha assegurat que el cos autonòmic va complir totes les ordes del ministeri públic i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per a impedir la celebració de la consulta i ha defés la intervenció dels mossos, que van destinar 8.000 agents i van invertir 92.000 hores de traball, com la mobilització més important de la història del cos autonòmic.

Fins i tot, ha acusat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil d'haver desoït una petició d'ajuda per part dels Mossos perquè intervingueren en més de 200 punts de votació.

En aquest termes s'ha manifestat Forn en la tercera sessió del juí pel procés independentista, on s'enfronta a una pena de 16 anys per part de la fiscalia. L'exconseller ha acceptat respondre a l'interrogatori del ministeri públic, a diferència d'Oriol Junqueras, que prèviament ha declarat només a preguntes del seu advocat. 

Durant la seua intervenció, l'exconseller d'Interior català ha destacat que els Mossos van advertir al consell que l'1 d'octubre podrien produir-se "actes puntuals" però "no una violència generalitzada". 

Forn ha rebutjat la "interpretació" de la fiscalia, quan ha relacionat la seua incorporació a la cartera d'Interior amb l'eixida de consellers contraris a la celebració del referèndum, i també en el relat del ministeri públic sobre la protesta ciutadana contra els escorcolls policials a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre, que ha qualificat de "pel·liculera".

L'exconseller ha defés que la "voluntat" de les manifestacions era la de "protestar per uns determinats escorcolls en més de vint locals" i no "prohibir o impedir l'accés a la comitiva judicial".

Forn rebaixa l'abast de la DUI a una declaració política

En el torn de preguntes al seu advocat, Forn ha rebaixat a una "declaració política" la proclamació unilateral d'independència (DUI) que el Parlament de Catalunya va aprovar el 20 d'octubre de 2017. En opinió de l'exconseller, el govern de la Generalitat no es va plantejar mai una altra possibilitat que la d'avançar les elecciones o acatar la suspensió temporal de l'autonomia que implicava l'article 155 de la constitució espanyola. "No hi havia una tercera opció", ha dit.

L'exconseller d'Interior ha negat que el ple del parlament fera cap referència a un nou estat català, més enllà dels "discursos polítics" que es produïren a les escales de la cambra davant els alcaldes de les formacions independentistes. I insistint en aquesta línia de defensa ha explicat que la DUI no es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat, ni en el butlletí del Parlament, com tampoc va haver-hi "cap resolució o acte administratiu" posterior que parlara de la República Catalana.

Amb la declaració de Forn, ha conclòs la tercera jornada del juí del ‘procés’. L’activitat es reprendrà el dimarts 19 de febrer, amb la declaració de l'exconseller de Presidència, Jordi Turull.

També et pot interessar

stats