Govern espanyol i sindicats acorden derogar parts de la reforma laboral sense la patronal

Acord per a constituir un grup de treball amb vista a l'elaboració d'un nou Estatut dels Treballadors.

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, durant una reunió aquest dilluns amb els secretaris generales d'UGT i CCOO, Pepe Alvárez i Unai Sordo, i el president de CEOE-CEPYME, Antonio Garamendi
La ministra de Treball, Magdalena Valerio, durant una reunió aquest dilluns amb els secretaris generales d'UGT i CCOO, Pepe Alvárez i Unai Sordo, i el president de CEOE-CEPYME, Antonio Garamendi / Rodrigo Jiménez (Efe)

Els sindicats CCOO i UGT han aconseguit un preacord amb el govern espanyol per a derogar aspectes centrals de la reforma laboral. Aquestes modificacions se centren en els convenis col·lectius, que tornen a tindre una vigència il·limitada, i la prevalença del conveni sectorial sobre el d'empresa.

En roda de premsa, la secretària d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha explicat que CEOE-Cepyme no s'ha sumat a un acord que inclou la recuperació del subsidi per a majors 52 anys. A més, limita la subcontractació dels treballadors i treballadores, i obliga les empreses auxiliars a adoptar el conveni sectorial o el de l'empresa principal. 

El secretari d'organització, Fernando Lezcano, ha detallat que aquest preacord ha de certificar-se amb el president de l'executiu, Pedro Sánchez, i ha advertit que, si no es culmina, UGT i CCOO estan disposats a convocar mobilitzacions.

Mantindre les ajudes per a la gent parada

Els portaveus sindicals han explicat el compromís del govern per a mantindre les prestacions del Programa d'Activació per a l'Ocupació (PAE) o del Prepara, destinats a persones parades sense prestació, i que no estiguen vinculats a una taxa d'atur superior al quinze per cent. Així, les persones que actualment reben aquestes ajudes seguiran percebent-les el pròxim any, encara que el percentatge de desocupats se situe per davall d'aquesta taxa.

El preacord entre sindicats i govern també inclou la reforma "integral" de l'article 42 de l'Estatut de Treballadors, amb l'objectiu de garantir els convenis d'empresa o sectorials als serveis subcontractats, i perquè no es puga utilitzar el contracte d'obra o servei per a aquest tipus de contractacions. A més, durant la trobada amb periodistes han recordat que dilluns la ministra de Treball, Magdalena Valerio, es va reunir amb agents socials per a coordinar l'elaboració d'un nou Estatut dels Treballadors, però CCOO considera més "urgent" modificar primer els aspectes centrals de la reforma laboral de 2012.

També et pot interessar

stats