Hui es faran públics els escrits d'acusació contra els independentistes catalans en presó

Les fiscalies del Suprem i de l'Audiència Nacional revelaran si acusen només per malversació i sedició, o si hi afigen també el delicte de rebel·lió.

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont

Les fiscalies del Tribunal Suprem i de l'Audiència Nacional donaran a conéixer aquest divendres els seus escrits d’acusació contra els 18 processats en les causes que investiguen indendentistes catalans per l'1-O. Aquestes causes es jutjaran pròximament en els dos òrgans judicials.

Les fiscalies demanaran penes diferents segons el grau de responsabilitat, i no es descarta que alguns dels processats pel magistrat Pablo Llarena queden fora de l'escrit del fiscal. En el cas de l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, podrien superar els 20 anys de presó pel delicte de rebel·lió.

La causa al Suprem

La causa que s'investiga al Tribunal Suprem aposta per qualificar els fets ocorreguts com a rebel·lió, en entendre que existeix la violència que exigeix aquest tipus de delicte, segons ha avançat Europa Press tot citant fonts de la fiscalia. Per a l'acusació de violència observa la concentració davant la Conselleria d'Economia el 20 de setembre de 2017, i també els fets de l'1-O.

Segons aquestes mateixes fonts, l'aplicació de les penes més altes, d'entre 20 i 25 anys de presó, les demanaria tant per a l'exvicepresident, Oriol Junqueras, com per a la resta de l’anterior govern de Catalunya a la presó. En concret, la demanarien per als exconsellers Joaquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull i Jordi Turull.

En un segon nivell de penes, es demanarien entre 10 i 15 anys per als processaments que no tenen malversació, que són els de l’exvicepresidenta, Carme Forcadell, i els dels líders dels moviments civils Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

 Els processats a l'Audiència Nacional

En la causa contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, la intendent, Teresa Laplana, i els excaps polítics de la policia autonòmica, Pere Soler i Cèsar Puig, l'escrit de la Fiscalia de l'Audiència Nacional revelarà si se'ls demana penes pels delictes de sedició i organització criminal, o si aquesta petició s'agreuja també fins al de rebel·lió.

Escrit de l’Advocacia de l’Estat

Aquest divendres també es preveu conéixer l’escrit de l'Advocacia de l'Estat en la causa del “procés" contra els membres del govern de Carles Puigdemont i els de la mesa del Parlament de Catalunya. Encara es desconeix si, seguint el criteri de la fiscalia, demanaran condemnes només per malversació o ho faran també per rebel·lió. 

També et pot interessar

stats