28A

José Luis Ábalos: “No he vist ningú demanar perdó per no donar suport als pressupostos”

25 min.

Era l’oportunitat d’establir un precedent, de destinar el 10% de la inversió territorialitzada dels pressupostos a la Comunitat Valenciana, i així, pal·liar d’alguna manera les conseqüències de l’infrafinançament que pateix el territori. Una possibilitat perduda, segons ha assenyalat en À Punt Notícies matí José Luis Ábalos, candidat del PSPV al Congrés per València. “No he vist ningú demanar perdó”, ha assegurat.

Una partida, que segons ha explicat Ábalos, contenia importants ajudes socials i d’obra pública, que haurien permés “continuar amb el creixement econòmic i crear ocupació”. Apostar per aquest tipus de mesures és l’estratègia del PSOE de cara als pròxims comicis generals, i també abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic. “Amb el nivell de tensió que hem viscut aquests mesos era impossible”, ha afirmat.

El candidat del PSPV al Congrés per València s’ha mostrat confiat en les possibilitats de la seua formació per a formar govern sense necessitat de pactes, i per això no s’ha volgut pronunciar sobre aliances. El que sí que ha dit és que en aquests deu mesos de govern l’experiència amb Unides Podem ha sigut “molt positiva” i que “hi ha hagut enteniment”. En aquest sentit, Ábalos aposta per un “govern autònom amb acords programàtics”. Sobre si l’agrdaria renovar com a ministre, diu que dependrà del president del govern: “M’agradaria perquè significaria que hi ha una renovació de confiança”.

El transport ferroviari de rodalia, una prioritat

Una de les apostes del programa electoral dels socialistes és, segons ha assenyalat Ábalos, l’aposta per impulsar el transport ferroviari de rodalia. També, l’alliberament de l’AP-7, que a hores d’ara està pendent de la comissió mixta per a veure com se soluciona la qüestió de la connectivitat. Altres punts del programa són la sostenibilitat del sistema de pensions, la reforma del Codi Penal “perquè no es frivolitze la violència de gènere” o que es tramite la seua proposició de llei sobre l’eutanàsia. 

La “deslleialtat” de Jorge Rodríguez

José Luis Ábalos ha fet referència a l’eixida de Jorge Rodríguez del PSOE, després que es revelara el sumari del cas Alqueria, que destapava presumptes irregularitats en la contractació d’alts càrrecs en Divalterra. El socialista ha qualificat de “deslleial” el fet que Rodríguez conformara un partit polític al desembre quan “encara no se sabia què anava a passar”. Tanmateix, ha defensat l’actuació del partit. “Vam respondre amb rapidesa”.

stats