La Comunitat Valenciana considera "insuficient" la relaxació del dèficit proposada pel Govern d'Espanya

Soler s'absté perquè assegura que la mesura és "positiva, però insuficient", i anuncia que en setembre s'obrirà el debat del nou model de finançament.

Representants de les comunitats autònomes durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)
Representants de les comunitats autònomes durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) / Luca Piergiovanni (Efe)

La millora del finançament de la Comunitat Valenciana passava per la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que s'ha celebrat aquest dijous a Madrid. El Govern d'Espanya i les comunitats autònomes s'han reunit durant prop de sis hores i la decisió més important que han pres ha sigut la relaxació del dèficit públic de les autonomies per a l'any que ve, que passarà del 0,1% al 0,3% del PIB. El canvi suposarà al voltant de 2.400 milions d'euros addicionals, 220 per a la Comunitat Valenciana. 

La Comunitat Valenciana ha evitat votar a favor de la mesura anunciada pel president del Govern, Pedro Sánchez, que no obstant això ha eixit avant amb els vots del mateix govern central i les autonomies governades pel Partit Socialista, mentre que els governs autonòmics del PP hi han votat en contra. El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, s'ha abstingut en la votació i s'ha desmarcat així de la resta d'autonomies socialistes. Segons ha explicat Soler després de la reunió del CPFF, l'increment de dues dècimes del dèficit és una mesura "positiva", però amb la situació econòmica perquè travessa la Comunitat Valenciana a causa de l'infrafinançament, resulta "insuficient". 

La reivindicació valenciana es manté ferma, cal un nou sistema de finançament i com més prompte millor. En aquest sentit, el conseller valencià ha anunciat que el compromís del nou govern central és posar en marxa el procés de debat del nou model de finançament en el mes de setembre.

Per tot això, el representant valencià al Consell de Política Fiscal i Financera ha assegurat que ha eixit molt satisfet de la reunió, perquè a banda del compromís pel finançament, Soler considera que el nou executiu central té una concepció més autonomista que l'anterior. Soler també ha remarcat que en la reunió s'ha parlat d'harmonització fiscal entre autonomies, una mesura fonamental per a la Generalitat, que sempre s'ha queixat que altres autonomies li fan dúmping fiscal.

També et pot interessar

stats