La Fiscalia demana inhabilitar Torra un any i huit mesos per mantindre els llaços grocs

El ministeri públic acusa el president de la Generalitat d’haver desobeït l’orde de la Junta Electoral amb “menyspreu”

Imatge d'arxiu del president del govern català, Quim Torra
Imatge d'arxiu del president del govern català, Quim Torra / Europa Press

La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat condemnar a un any i huit mesos d’inhabilitació el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per desobeir l’orde de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis del govern autonòmic durant la campanya de les eleccions generals del 28A.

El ministeri públic estima que aquesta negativa comporta un presumpte delicte de desobediència (article 410 del Codi Penal) i a partir d’aquest reclama una multa de 30.000 euros i la inhabilitació de Torra per a cap càrrec local, autonòmic, estatal o europeu, així com l’exercici de funcions de govern en aquests àmbits durant el temps de condemna.

La Fiscalia recorda que la JEC va enviar dues resolucions a Torra l’11 i el 18 de març de perquè retirara els símbols independentistes en el termini màxim de 48 i 24 hores respectivament, les quals va incomplir de manera reiterada. Destaca a més que el president de la Generalitat de Catalunya va emparar-se entre altres “pretextos” d’estar a l’espera d’una resolució del Síndic de Greuges, malgrat que ja disposava de l’informe des del dia 15, i que aquest l’instava a acatar l’orde de la junta electoral. Segons el relat del ministeri fiscal, la Generalitat de Catalunya no va complir el requeriment fins al dia 22, quan el conseller d'Interior, Miquel Buch, va ordenar finalment la retirada dels símbols del Palau de la Generalitat.

Desobediència reconeguda i menyspreu

Un dia abans s’havia substituït la pancarta amb el llaç groc de l’edifici per una altra d’idèntica amb el símbol en blanc en un acte que, segons la interpretació de la Fiscalia evidencia el menyspreu [de Torra] a acatar l’orde”.

El ministeri públic també destaca que en la seua declaració com a investigat en la causa en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el 15 de maig, el president de la Generalitat de Catalunya va reconéixer la desobediència amb aquestes paraules: “Sí, vaig desobeir, perquè jo em dec a un mandat superior de la ciutadania de defensa dels drets humans”.

També et pot interessar

stats