La Generalitat adquirirà el pic del Penyagolosa, la casa de Machado a Rocafort i part del teatre Principal d’Alacant

Ximo Puig anuncia que el Consell també comprarà el castell de la Todolella.

El mas de Sanahuja, amb el Penyagolosa al fons
El mas de Sanahuja, amb el Penyagolosa al fons / Generalitat.

El president de  la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous que el Consell adquirirà el pic del Penyagolosa, part del Teatre Principal d’Alacant, la casa on va viure Antonio Machado a Rocafort, a l'Horta Nord, durant la Guerra Civil, i el castell de la Todolella, als Ports, una fortalesa emblemàtica del segle XIV.

Puig ha fet aquest anunci en declaracions als mitjans, i ha manifestat que forma part “del procés de reparació i reconstrucció de la Comunitat Valenciana, amb polítiques que propicien el renaixement del nostre territori, i ara hem incorporat al nostre patrimoni quatre símbols dels valencians”.

El Penyagolosa és el pic més alt de les comarques de Castelló amb 1.813 metres i el segon de la Comunitat Valenciana. La Generalitat ha adquirit per 1'14 milions la finca Mas de Sanahuja, situat al cim, per recuperar-la i conservar-la per les seves funcions ecològiques i socials.

A més, la Generalitat invertirà 3 milions per adquirir un 29,85% de les accions del Teatre Principal d'Alacant, i assumirà un terç de les despeses anuals de l'activitat i funcionament del teatre, amb la finalitat de "posar-lo al dia i convertir-lo en un dels recintes més importants de la Comunitat Valenciana i d'Espanya ", ha destacat Puig.

Així mateix, la Generalitat ha formalitzat la compra de la qual va ser la casa d'Antonio Machado durant els anys que va residir a Rocafort, coneguda com a Vila Amparo, on el poeta va viure entre novembre de 1936 i març de 1938, quan el govern de la República va traslladar la capital d'Espanya a València. L'immoble, que està catàleg com a Bé de Rellevància Local i forma part de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, consta de xalet, pati enllosat i jardí, ocupa una superfície 31 àrees, i ha estat adquirit per la Generalitat per un 1,4 milions .

La Generalitat també es converteix en propietària del Castell de la Todolella, una fortalesa del segle XVI que constitueix "un emblema de la localitat i un dels enclavaments més significatius de la comarca dels Ports", ha ressaltat Puig.

El castell ha estat cedit a la Generalitat pel seu propietari, l'actual alcalde de la Todolella, Ricardo Miravet, i a canvi la Generalitat ha desemborsat 100.000 euros en el moment de la signatura i es compromet a aportar una renda vitalícia de 24.000 euros durant un màxim de 25 anualitats.

El castell, que compta amb una biblioteca amb més de 600.000 volums, ocupa una superfície de 1.000 metres quadrats envoltada d'altres 1.500 metres quadrats de terreny, i està valorat en 2,09 milions d'euros.

També et pot interessar

stats