La Generalitat aprova l'avantprojecte de llei d'acompanyament

Planteja deduccions fiscals a dones víctimes de violència de gènere, al despoblament i la creació de l'Institut Valencià d'Estadística.

El Ple del Consell s'ha celebrat aquest divendres al municipi d'Aiora a la comarca de la Vall de Cofrents-Aiora
El Ple del Consell s'ha celebrat aquest divendres al municipi d'Aiora a la comarca de la Vall de Cofrents-Aiora / À Punt NTC

La Generalitat ha aprovat, a través de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, l'avantprojecte de llei de mesures fiscals de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat, més conegut com la llei d'acompanyament. Aquest recull totes les modificacions normatives que el Consell considera necessàries per a dur a terme les seues polítiques fiscals, socials i administratives. Concretament, el que preveu aquest avantprojecte és modificar un total de 39 lleis i un decret llei, de les quals huit responen a raons organitzatives i la resta estaran dedicades a adaptar legislacions actuals a la normativa nacional i europea.

Entre les principals mesures, es preveu la creació de l'Institut Valencià d'Estadística, com a òrgan amb "independència funcional i neutralitat operativa", que s'encarregarà de recollir i ordenar dades per tal d'afavorir la presa de decisions i la gestió de comptes tant en institucions autonòmiques, com estatals, europees o internacionals. A més, l'institut serà l'encarregat de crear el Pla Valencià d'Estadística 2019-2022.

En segon lloc, es crearà el Comité Valencià per als Assumptes Europeus que donarà entrada a professionals valencians de prestigi en l'àmbit polític, acadèmic, diplomàtic i econòmic que hagen treballat o hagen participat en programes europeus. D'aquesta forma, contribuiran a fer més efectiva la participació de la Comunitat Valenciana, els seus estaments i institucions en temes europeus i a millorar-hi l'estratègia d'actuació. Segons el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, funcionarà com un "autèntic consell assessor".

Un altre aspecte important de la llei d'acompanyament és el fet que acollirà una sèrie de mesures socials i econòmiques respecte al despoblament o les dones víctimes de violència de gènere.

Així, s'incorporarà una deducció autonòmica de 300 euros per a les famílies que visquen en municipis en risc de despoblament. A més, s'hi afegiran 120 euros més en cas que tinguen un fill o una filla; 180, en cas que en tinguen 2 o 180, en cas que tinguen 3. També en l'àmbit del despoblament, s'implantaran deduccions als socis que generen aportacions en societats cooperatives de nova creació que generen ocupació. Els socis es podran deduir un 30% fins a 6.000 euros i un 45% fins a 9.000 euros si són "pimes innovadores o estan en municipis en risc de despoblament".

Respecte al col·lectiu de les dones víctimes de violència de gènere, podran ser beneficiàries d'una reducció de l'IRPF per arrendament d'habitatge habitual, equiparant-les així, a les persones joves o amb discapacitat. Concretament, es podran deduir un 15% amb un límit de 550 euros, un 20% amb un límit de 700 euros o un 25% amb un límit de 850 euros. A més, a l'hora d'adquirir un habitatge de residència habitual o a l'hora de rebre una transmissió patrimonial podran optar al tipus superreduït del 4%.

La llei d'Acompanyament també recollirà mesures en resposta de sufocar els danys economicofinancers de la pandèmia de la Covid-19. Entre ells apareixen deduccions per a treballadors afectats pels ERTO, ajudes a la investigació o deduccions a les donacions per a investigació entre d'altres. Finalment, també es contemplen mesures mediambientals amb la creació d'un fons d'economia circular, deduccions per donacions amb finalitat ecològica o per adquisició o electrificació de vehicles de mobilitat personal.

L'avantprojecte serà una realitat després de la seua tramitació i una vegada el Consell Jurídic Consultiu l'haja remés a les Corts i l'haja aprovat com a projecte de Llei.

També et pot interessar

stats