La Generalitat retallarà 365 milions d’euros dels pressupostos

L'ajust, que no afectarà cap partida social, permetrà desbloquejar l’arribada de 250 milions del FLA.

VÍDEO | La Generalitat retallarà 365 milions d’euros dels pressupostos

La Generalitat ha ajustat la despesa en el pressupost d'enguany en 364,7 milions d'euros. Aquesta retallada permetrà desbloquejar l’arribada 250 milions del Fons de Liquiditat Autonòmic extraordinari, que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es va comprometre a enviar abans del 9 d’octubre en la reunió que va mantindre amb el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Els vora 365 milions en retallades suposen l'1,5% del pressupost, i segons ha explicat el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, no afectarà ni la despesa social ni cap servei bàsic. En concret, es veuran afectades partides de personal, despeses de funcionament o inversions.

L'ajust està provocat pel bloqueig polític i la falta d'uns nous comptes de l'Estat que garantisquen els diners que necessita la Generalitat.

En tot cas, la xifra retallada és inferior als 445 milions exigits pel Ministeri d'Hisenda. Això es deu al fet que la Generalitat es reserva 80 milions per a les actuacions d'emergència per a reparar els danys causats pel temporal.

Per la seua banda, la vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, ha dit que són uns ajustos que no afecten serveis bàsics fonamentals. No obstant això, ha lamentat que al final, i per la falta d'un pressupost de l'Estat, la Generalitat es veja obligada a canviar uns diners als quals té dret, per uns préstecs. 

Compromís critica que s'augmente 

el maltractament contra l’autonomia pitjor finançada”

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Aitana Mas, ha criticat el govern de Pedro Sánchez per “haver obviat la singularitat de l’infrafinançament valencià i haja augmentat el maltractament cap a la nostra autonomia”.

Per a Mas, “a la vergonyosa paràlisi del govern de Sánchez en la consecució del nou sistema de finançament s’ha de sumar ara que no haja fet cas a la demanda d’un tracte singular cap a la comunitat autònoma més infrafinançada de l’Estat”.

Mata assegura que Compromís té moltes raons per a lloar la gestió de Sánchez

Per la seua banda, el síndic socialista a les Corts, Manolo Mata, ha assegurat que “Compromís té 1.325 raons per a lloar la gestió del govern de Pedro Sánchez”. Segons ell, “en una acció conjunta, de la qual sembla que Compromís ara es desmarca”, van decidir “fer constar en els pressupostos una partida de 1.325 milions vinculats al finançament".

Per això, ha convidat Compromís a “fer una reflexió” ja que “no pot estar atacant els socialistes sistemàticament, entre altres coses, perquè si no hi ha governs socialistes o no hi ha socialistes en el govern, sempre governarà el PP”.

També et pot interessar

stats