Imputen tres alts càrrecs de Podem i el partit mateix per presumpta malversació

Els citen com a investigats en la causa pel finançament de la formació arran de la denúncia d'un advocat acomiadat.

El secretari de Comunicació de Podem, Juanma del Olmo, en una imatge d’arxiu de 2019
El secretari de Comunicació de Podem, Juanma del Olmo, en una imatge d’arxiu de 2019 / Photogenic, M. A. Santos (Europa Press)

El jutjat d’instrucció número 42 de Madrid ha citat com a investigats tres alts càrrecs de Podem i el partit mateix en la causa pel finançament de la formació després de la denúncia presentada per l’advocat José Manuel Calvente per possible malversació i administració deslleial, entre altres possibles delictes. Els investigats són, a més de la formació, el secretari de comunicació de Podem i responsable de les campanyes, a més d’un estret col·laborador de Pablo Iglesias, Juan Manuel del Olmo; el tresorer, Daniel de Frutos; i la gerent del partit, Rocío Esther Val.

El magistrat Juan José Escalonilla ha citat els tres alts càrrecs el pròxim 20 de novembre en qualitat d’investigats després que l’extreballador del partit ratificara la denúncia i declarara durant diverses hores a la fi del juliol passat. A part d’aquestes citacions, el jutge ha ordenat altres diligències en el marc d’aquesta causa que acaba de posar-se en marxa, com és requerir a Podem abundant documentació que abasta des de la comptabilitat fins a taules de sous de treballadors.

Les compareixences dels investigats tindran lloc després que hagen declarat tant Calvente com Gloria Elizo, actual vicepresidenta tercera del Congrés i exresponsable de l’equip legal de Podem, i Mónica Carmona, una altra de les antigues advocades del partit que va ser acomiadada al desembre. Ambdues estan citades el pròxim quinze de setembre com a testimonis de refutació després de la denúncia de Calvente.

Acomiadats durant una investigació interna

Segons ha explicat l’advocat, Carmona i ell estaven realitzant una investigació interna per possibles irregularitats comptables en el partit quan van ser acomiadats. Irregularitats que haurien consistit en despeses sense justificar o no previstes en els pressupostos, així com sobresous. També dirigeix les sospites contra la Neurona Comunitat SL, empresa de comunicació política que ha treballat en diverses campanyes electorals de Podem.

En tot cas, Calvente va voler deixar clar que ell no ha denunciat a Podem com a persona jurídica i que el seu escrit no es dirigeix contra persones concretes, sinó que ha relatat uns fets presumptament irregulars, de manera que és el jutge el que ha de decidir, després de la investigació corresponent, qui són els possibles autors. L’advocat va ser acomiadat també el desembre passat després de ser denunciat per una altra de les lletrades del partit, Marta Flor, d’assetjament sexual i laboral, denúncia que ha sigut recentment arxivada per un altre jutge de Madrid al no trobar cap indici sobre aquest tema.

Podem demana la nul·litat de la declaració de Calvente

Per la seua banda, la representació legal de Podem ha demanat la nul·litat de la declaració que va prestar l'advocat acomiadat per a ratificar la denúncia. A més, ha sol·licitat la nul·litat de les actuacions en els quals s'imputa Del Olmo, De Frutos i Val. Segons la formació, aquest òrgan judicial només li ha proporcionat “els primers 41 minuts i 52 segons” de la compareixença que va fer Calvente el passat 29 de juliol, a pesar que en realitat la declaració es va allargar quasi tres hores i mitja.

Arran de les imputacions, fonts de Podem han expressat que el magistrat Escalonilla està fent “una investigació prospectiva” per a “practicar diligències donant per suposada la culpabilitat dels investigats des de l’inici de la investigació”. En opinió de les mateixes fonts, l’objectiu d’aquesta mena d’investigacions és convertir la causa en “un cas mediàtic que dure mesos”, encara que després s’acabe arxivant la causa.

També et pot interessar

stats