La recepció de Felip VI i la primera reunió de la mesa del Congrés, primers passos de la nova legislatura

El monarca es reunirà amb Meritxell Batet i Pilar Llop al palau de La Zarzuela.

El rei Felip VI rep en audiència a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet
El rei Felip VI rep en audiència a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet / Ballesteros (Efe)

El rei Felip VI rep aquest dimecres en audiència les noves presidentes del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i del Senat, Pilar Llop.

El monarca es reuneix en primer lloc, a partir de les 11:00 hores, al palau de La Zarzuela amb Batet, que repeteix al capdavant de la cambra baixa després de la breu legislatura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

Una hora després, a les 12:00 hores, Felip VI rep Llop, que s'estrena com a presidenta del Senat en el càrrec en aquesta XIV Legislatura que va arrancar dimarts amb les sessions constitutives.

Posteriorment, es reunirà la mesa del Congrés de la legislatura a les 13:00 hores. La reunió servirà per a marcar el termini de constitució dels grups, que el reglament de la cambra taxa en cinc dies hàbils a partir de la sessió constitutiva.

PSOE, PP, Vox, Unides Podemos, ERC, Cs, PNB i EH Bildu no tindran inconvenient per a formar grup propi perquè compleixen els requisits estipulats pel reglament.

Els problemes es localitzaran en les formacions minoritàries, començant per JxCat, que, amb huit diputats, no podrà formar grup perquè, entre altres motius, no supera el 15% dels vots a les províncies catalanes a les quals es va presentar.

Tot apunta al fet que haurà d'integrar-se en el grup mixt, igual que Més País, Equo, Compromís, UPN (Navarresa Suma), Coalició Canària, Nova Canàries, BNG, Teruel Existeix, Fòrum Astúries i el Partit Regionalista Càntabre.

En suma, una desena d'agrupacions polítiques que haurien de repartir-se temps d'intervenció en els debats i les assistències a les juntes de portaveus.

Un pas més cap a la investidura

La reelegida presidenta del Congrés informarà el cap de l'Estat de la constitució de la cambra baixa perquè així Felip VI puga preparar la tradicional ronda de consultes amb els partits que han obtingut representació parlamentària i decidir a qui encarrega sotmetre's a la sessió d'investidura.

Batet, durant l'obertura de la legislatura, va instar els diputats de tots els grups a invertir "en respecte i diàleg lleial", convençuda que així aquesta nova etapa donarà "resultats" com exigeix, al seu parer, la societat espanyola.

També et pot interessar

stats