L’alcalde d’Elx reclama el retorn de la Dama d’Elx a la ciutat per a ser capital de l’art ibèric

Carlos González pretén millorar el sector turístic de la ciutat i afirma que la seguretat del bust hi estaria garantida.

L’alcalde d’Elx reclama el retorn de la Dama d’Elx a la ciutat per a ser capital de l’art ibèric
L’alcalde d’Elx reclama el retorn de la Dama d’Elx a la ciutat per a ser capital de l’art ibèric

En À Punt NTC Matí hem parlat amb Carlos González, alcalde socialista d’Elx, sobre els temes que preocupen a la ciutat. Fa un mes, el govern central descartava la cessió permanent de la Dama d’Elx, una decisió amb la qual no s’ha mostrat d’acord. 

“El nostre plantejament és que estiga permanentment a la capital il·licitana ─ha assegurat González─ i és una reivindicació justa i perfectament possible”. Ha negat que estiga més segura al Museu Arqueològic Nacional a Madrid i ha defensat que el retorn de la Dama d’Elx no és un tema “només de sentiment, és també cultural i de potencial turístic”. Segons l’edil il·licità, “si estiguera a Elx podríem convertir-nos en la capital de l’art ibèric” i ha estimat això en un milió de visites a l’any. 

La reforma del mercat central: cavall de batalla

El mercat central d’Elx s’ha convertit en un dels cavalls de batalla d’aquesta legislatura. Era un projecte aprovat pel govern anterior, del PP, que cedia l’edifici a una empresa a canvi d’un mercat nou i d’un aparcament. L’actual equip de govern, format per Socialistes, Compromís i Partit d’Elx, ha paralitzat el projecte “perquè posa en perill la declaració del Misteri d’Elx com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco”, segons l’alcalde. 

González ha basat la decisió de l’equip de govern en què “la idea” es va signar al final de la legislatura anterior “sense aportar cap projecte i en l’informe contrari a la reforma del mercat d’ICOMOS, l’organisme assessor de la Unesco, que apunta que el mercat està a escassos metres de la basílica de Santa Maria on se celebra el Misteri i que aniria en contra dels valors que portaren la Unesco a declarar-lo com a patrimoni de la humanitat. 

Ara l’ajuntament negocia una eixida amb l’empresa concessionària del projecte de la reforma i del pàrquing per a tornar les despeses ocasionades a aquesta i als propietaris de les paredes del mercat.

Trasvasament Tajo-Segura

"El transvasament d'aigua Tajo-Segura és absolutament imprescindible per al camp d'Elx i el sector agrícola, que contribueix a la generació d'ocupació i de riquesa", així de contundent s'ha expressat l'alcalde il·licità, que s'ha declarat defensor del camp il·licità i del transvasament. 

Millors condicions sociolaborals per a les aparadores

Elx és la primera ciutat productora de calçat d'Espanya, però existeix una figura fins ara invisible, les aparadores, paradigma de l'economia submergida. Des de l'Ajuntament es dona suport a les reivindicacions d'aquest col·lectiu i s'està treballant per a obtindre més avanços. 

Segons Carlos González, la industrial del calçat s'ha modernitzat però encara han de treballar tots els sectors junts per millorar les condicions sociolaborals de les aparadores. "Per a la internacionalització i el futur d'aquesta indústria és fonamental la qualitat i aquesta s'aconsegueix amb treballadors qualificats, estabilitat i retribucions justes", assenyala el socialista il·licità. 

Tomb electoral a Andalusia

Respecte al tomb electoral, el líder socialista il·licità, ha dit que els socialistes andalusos han de reflexionar de per què han perdut 400.000 vots, fet que ha justificat "per un desgast després de 36 anys de govern". No obstant això, González ha instat el Partit Popular a ser coherent amb el que han dit i que deixe governar el partit que ha guanyat les eleccions, la socialista Susana Díaz, i que "no deixe que arribe al govern una coalició de perdedors". 

"És una querella falsa dels que no tenen alternativa en les urnes"

Un altre tema plantejat en l'entrevista ha sigut la imputació pel jutjat número 4 d’Elx de l’exalcalde de la ciutat Alejandro Soler, i els exregidors Federico Buyolo, Àngels Candela i Emilio Martínez per suposada prevaricació i malversació en la venda d’uns terrenys al parc industrial de la Torre del Pla fa ara 10 anys. La resposta de González ha sigut contundent: "és una querella falsa, que no té fonament i que l'única finalitat que té es erosionar la imatge de qui va ser alcalde per a erosionar un partit perquè venen eleccions". Fent referència al partit popular d'Elx ha dit que "aquesta és la jugada dels que no tenen alternativa en les urnes i la busquen en els tribunals". 

També et pot interessar

stats