Les Corts rebutgen la reforma de la Llei electoral amb els vots en contra de PP i Ciutadans

En les pròximes eleccions autonòmiques la barrera electoral continuarà en el 5%.

VÍDEO | Les Corts rebutgen la reforma de la Llei electoral amb els vots en contra de PP i Ciutadans

Finalment, no hi haurà reforma de la Llei electoral valenciana de 1987. El Partit Popular i Ciutadans han votat en contra de la proposta conjunta del PSPV, Compromís i Podem, i no s’ha aconseguit la majoria qualificada necessària. En les pròximes eleccions autonòmiques la barrera electoral continuarà en el 5%.

La iniciativa rebutjada plantejava rebaixar la barrera electoral del 5% al 3% dels vots vàlids, llistes desbloquejades, vot preferencial, que els alcaldes i regidors no puguen ser diputats autonòmics o incentivar les primàries obertes a la ciutadania.

La barrera electoral precisament marcarà la composició de les Corts després de les eleccions autonòmiques de maig. Els partits necessiten superar el 5% dels vots, un fet que fa quatre anys ja va deixar fora del parlament Esquerra Unida, que va obtindre més de 100.000 vots però es va quedar en el 4,26% anant en coalició amb Esquerra Republicana i Els Verds del País Valencià.

El PSPV diu que era una reforma “possible, necessària i urgent” 

El diputat socialista Alfred Boix ha destacat que era una reforma “possible, necessària i urgent”. Segons Boix i s’ha perdut una “oportunitat històrica” pel fet que Ciutadans “se situa del costat del bloqueig i anteposa el tacticisme polític al progrés de la Comunitat”.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha defensat que donar suport a aquesta llei era estar a favor d’avançar “en drets, en democràcia i en regeneració”, i oposar-se és quedar-se en 1987. Antonio Montiel, de Podem, ha acusat Ciutadans d’anar “improvisant”, ja que al principi estava d’acord. 

El PP contesta que la finalitat era “quedar bé amb EU”

Per la seua part, Luis Santamaría, del PP, ha afirmat que l’única finalitat d’aquesta reforma era baixar la barrera electoral “per a quedar bé amb EU”. El diputat de Ciutadans Emigdio Tormo ha indicat que estan d’acord “en l’esperit de la llei” i en punts com la rebaixa de la barrera electoral, però no en la “pressa” ni en què no reculla “la circumscripció única”.

La votació de la proposició de llei ha obtingut finalment 51 vots a favor (els del PSPV, Compromís i Podem) i 36 en contra (els del PP i Ciutadans), per la qual cosa no ha aconseguit els 66 vots que precisava, i ha quedat rebutjada.

També et pot interessar

stats