Les defenses dels líders independentistes demanen l'alliberament en coherència amb la justícia alemanya

Reclamen "una relectura més prudent" del delicte de rebel·lió, arran del "nou context" per la negativa d'Alemanya d'extradir Puigdemont per aquest tipus penal.

D'esquerra a dreta, els advocats Jordi Pina i Andreu Van Den Eynde. Pina defensa Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, mentre Van Den Eynde representa Oriol Junqueras
D'esquerra a dreta, els advocats Jordi Pina i Andreu Van Den Eynde. Pina defensa Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, mentre Van Den Eynde representa Oriol Junqueras / Marta Pérez (Efe)

Els advocats dels nou líders independentistes presos per la convocatòria del referèndum i el procés sobiranista de Catalunya demanaran en bloc l'alliberament dels acusats, després de la decisió de la justícia alemanya de no extradir Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió, del qual per contra estan imputats els seus defesos a Espanya. Els lletrats formalitzaran la petició la pròxima setmana mitjançant diferents recursos davant de la sala penal del Tribunal Suprem. També recorreran contra la decisió del jutge instructor, Pablo Llanera, de suspendre de les funcions els càrrecs públics en presó preventiva, com ja ha fet l'advocat de l'expresident de la Generalitat. 

Les defenses ho han anunciat en una roda de premsa conjunta on han demanat "una relectura més prudent" de l'empresonament preventiu i de l'esmentat delicte de rebel·lió arran del "nou context" que obri el relleu en la Fiscalia General de l'Estat, la fi de la instrucció del jutge Pablo Llanera i la contradicció que implica per a la situació dels encausats la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein.

Els lletrats han criticat la possibilitat que en un mateix juí i pels mateixos fets tots els acusats puguen enfrontar-se a penes de 30 anys, mentre que Puigdemont s'enfrontaria a 5 anys, donat que a Espanya només el podrien jutjar per malversació, una vegada la justícia alemanya ha descartat extradir-lo per rebel·lió.

Andreu Van den Eynde, l'advocat d'Oriol Junqueras, ha convidat la Fiscalia a aprofitar l'oportunitat d'evitar el "desprestigi que es produiria si es manté aquesta situació desproporcionada" i el fet de ser "criticats i comparats amb els estats menys democràtics d'Europa". En opinió de Van den Eynde seria un "win win", és a dir, una situació favorable per a les dues parts.  

Per la seua banda, Marina Roig, l'advocada del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha arribat a acusar la Fiscalia i el Suprem de "criminalitzar la mobilització ciutadana" perquè, segons ha manifestat, la imputació per rebel·lió "col·lideix amb l'exercici dels drets fonamentals".

En sintonia amb la posició dels advocats dels polítics empresonats, la consellera de Presidència i portaveu del Govern de Catalunya, Elsa Artadi, ha assenyalat que veu un "bon moment" perquè la Fiscalia done un gir en la posició cap als acusats. "Veurem si volen aprofitar l'oportunitat i persistir en l'errada", ha dit en una entrevista a l'agència Efe.

El Govern d'Espanya manté "el respecte més absolut" a la decisió judicial.

Mentrestant el Govern d'Espanya es manté fidel al guió institucional. La ministra portaveu, Isabel Celaá, ha comunicat "el respecte més absolut a les decisions judicials" i ha defés que l'executiu manté la confiança en l'eurorode, com a mecanisme de cooperació entre estats de la Unió Europea, i en la lliure circulació per l'espai Shengen, segons ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Tot després que diverses veus del Partit Popular han reclamat l'eixida de l'espai de lliure circulació i el replantejament del sistema d'euroordes, per estar en desacord amb la resolució de la justícia alemanya sobre l'extradició de Carles Puigdemont.

També et pot interessar

stats