Llibertat provisional per a Eduardo Zaplana

Els investigadors recuperen 6,3 milions de l'expresident a Suïssa, sobre els quals hi ha una orde de transferència al jutjat.

L'expresident de la Generalitat, Edardo Zaplana, va ser detingut el 22 de maig de 2018 en el marc de l'operació Erial
L'expresident de la Generalitat, Edardo Zaplana, va ser detingut el 22 de maig de 2018 en el marc de l'operació Erial / Efe

La titular del jutjat d'instrucció número 8 de València, que investiga el cas Erial, ha decidit deixar en llibertat Eduardo Zaplana i els seus testaferros. L'expresident de la Generalitat continua ingressat en la Fe.

Segons han informat fonts judicials, aquesta decisió s'ha adoptat en reduir-se el risc de fugida, després d'haver bloquejat més de sis milions d'euros suposadament procedents del cobrament de comissions.

Eduardo Zaplana va ser detingut el passat 24 de maig i remés posteriorment a presó preventiva en el penal de Picassent, si bé des del passat 18 de desembre es trobava ingressat a l'Hospital La Fe de València, a causa de complicacions derivades de la leucèmia que pateix.

La jutgessa que instrueix el cas Erial ha deixat en llibertat provisional l'expresident de la Generalitat Valenciana i als altres dos detinguts en el marc d’aquesta operació, l'advocat Francisco Grau i l'exdirectiu de Terra Mítica Joaquín Barceló.

En el cas Erial s’investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les inspeccions tècniques de vehicles (ITV), realitzades en 1997 durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat, i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, posat en marxa en 2003. 

En la causa consten com investigats, a més, l'exdirector general de la Policia i expresident de les Corts Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló; i la secretària personal de l’expresident, Mitsuko Henríquez. 

La defensa de Zaplana ha demanat en reiterades ocasions la seua eixida de la presó, però la jutgessa encarregada del cas i la Fiscalia sempre han rebutjat aquesta mesura en fer valdre l’argument del perill de fugida i de destrucció de proves. 

Els investigadors recuperen 6,3 milions de Zaplana a Suïssa

Jutjat i fiscalia han aconseguit recuperar, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, 6,3 milions d'euros que l'expresident tenia en una entitat bancària de Suïssa. Segons han confirmat fonts judicials, s'ha lliurat una orde perquè siguen transferits aquests fons, de manera que es farà impossible que ni Zaplana ni els altres dos detinguts puguen accedir-hi.

Les mateixes fonts han indicat que hi ha indicis que la major part (90%) d'aquests 6,3 milions d'euros pertanyen a Zaplana, mentre que la resta seria de Barceló i Grau. D'altra banda, ni Zaplana ni els altres dos detinguts hauran de fer front a cap fiança per a eixir de presó, encara que sí que estaran obligats a entregar els passaports en el jutjat abans de recuperar la llibertat, a més de comparéixer una vegada a la setmana en el jutjat de guàrdia més pròxim al seu domicili.

També et pot interessar

stats