Milers de persones es manifesten a Catalunya amb el lema “Recuperem l'1 d'octubre”

Les mobilitzacions acaben a Barcelona amb tensions entre unes 200 persones i els Mossos d'Esquadra.

Vista aèria de la plaça Catalunya a Barcelona, aquesta vesprada
Vista aèria de la plaça Catalunya a Barcelona, aquesta vesprada / Assemblea Nacional Catalana

Milers de participants en la manifestació amb el lema “Recuperem l'1 d'octubre” han començat a marxar aquest dilluns al voltant de les 18:30 h des del centre de Barcelona en direcció al parlament català,.

Les mobilitzacions han estat organitzades per la Plataforma 1 d'Octubre, que agrupa entitats socials com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i els Comités de Defensa de la República (CDR). Paral·lelament a les de Barcelona, l'entitat ha convocat manifestacions a les ciutats de Girona i Lleida, així com a altres localitats catalanes. 

La marxa a la ciutat comtal, en què han participat diversos càrrecs del govern català, s'ha iniciat des de la plaça de Catalunya i ha estat marcada per proclames com ara “1 d'octubre, ni oblit ni perdó” i “Llibertat presos polítics”. 

En la capçalera de la comitiva, algunes persones portaven urnes que es van utilitzar l'any passat durant la jornada de l'1-O. L'organització pretén lliurar-les a Torra i Torrent com a símbol del “mandat” de l'1 d'octubre que reclamen que es complisca. 

Els i les manifestants han avançat pel centre de Barcelona amb banderes estelades, i entre la multitud s'ha vist una gran pancarta amb el lema “L'autodeterminació és un dret humà” escrit en anglés. També s'han escoltat crits per a reclamar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per les càrregues policials que van tindre lloc aquest cap de setmana.

Tensió entre Mossos i unes 200 persones a Barcelona

La manifestació a Barcelona ha acabat cap a les 20.45 hores amb algun episodi de tensió entre part dels manifestants i els Mossos d'Esquadra. Prop de 200 persones han tirat tanques a terra mentre reclamaven la dimissió de Buch en el lloc on s'han dut a terme els discursos que han marcat el final de l'acte reivindicatiu.  Fins i tot s'han enfrontat físicament als voluntaris de la ANC i d'altres entitats organitzadores de la mobilització, que tractaven d'aplacar els ànims. 

A aquests parlaments han assistit finalment el president del govern català, Quim Torra, i el president del parlament autonòmic, Roger Torrent, tot i que no hi han intervingut. Els dos presidents han sigut rebuts pels manifestants amb xiulades i esbroncades en acabar la marxa. 

 

Després de l'acte, passades les 21.00 hores, els Mossos d'Esquadra han fet diverses càrregues per a dispersar les persones que s'havien concentrat davant del Parlament català, al que no han pogut accedir perquè l'entrada estava bloquejada, i davant la Prefectura Superior de la Policia Nacional, a la Via Laietana. 

Aquest dilluns es compleix un any de l'1-O, i el sobiranisme ha organitzat diverses mobilitzacions i protestes durant el dia en diversos punts de Catalunya. 

També et pot interessar

stats