Mónica Oltra demana al govern central que assumisca el 50% de la despesa en el sistema de dependència

La vicepresidenta del Consell reclama a Pedro Sánchez que recupere les cotitzacions de les cuidadores no professionals.

El president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu a les Corts
El president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu a les Corts / GVA

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, s'ha mostrat aquest dimarts optimista davant de la reunió que mantindran dimecres a La Moncloa el president Ximo Puig i el cap de l'executiu central, Pedro Sánchez. La trobada servirà per a abordar qüestions "troncals" per a la Comunitat Valenciana, i Oltra confia i té "tota l'esperança" que Sánchez atendrà les peticions "justes i necessàries" que li traslladarà Puig en nom de la Generalitat. 

En l'àmbit social, la Conselleria d'Igualtat que encapçala la vicepresidenta del Consell té unes prioritats molt clares: l'exigència que l'administració general de l'Estat finance el 50% de l'atenció a la dependència, tal com marca la Llei d'autonomia personal, i que les cuidadores no professionals que atenen persones en situació de dependència tornen a cotitzar a la Seguretat Social. 

La petició d'Oltra arriba l’endemà de fer-se públic un informe que certifica que l'Estat va reduir l'any 2017 l'aportació al sistema de dependència. Segons les dades de l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials, l'administració central assumeix només un 16,3% de la despesa en dependència (1.218 milions d'euros), i són les comunitats autònomes les que han de suportar el 83,7% restant (6.241 milions d'euros). 

Una altra de les reivindicacions del departament que dirigeix la vicepresidenta del Consell és la necessitat d'adoptar una política comuna d'atenció a les persones menors que arriben a Espanya "fugint de situacions terribles de guerra i persecució als seus països". Oltra reclama també que s'homologuen les condicions del personal que treballa en l'àmbit dels serveis socials a les del personal que treballa en l'àmbit sanitari.

També et pot interessar

stats