Montero critica que “els qui tombaren els pressupostos” demanen comptes pel finançament autonòmic

La ministra d’Hisenda atribueix el bloqueig de 7.000 milions d’euros al “vot del PP i els independentistes”.

La ministra d’Hisenda. María Jesús Montero
La ministra d’Hisenda. María Jesús Montero / Europa Press

La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha retret que “aquells que tombaren els pressupostos” ara demanen comptes al govern espanyol en funcions per la situació econòmica de les comunitats autònomes, que no poden rebre vora 7.000 milions d’euros de finançament.

“És una conseqüència del vot del Partit Popular i els independentistes”, ha dit Montero en una entrevista en la Cadena Ser, en què també ha negat que l’executiu de Pedro Sánchez utilitze el finançament autonòmic com a mesura de pressió a la resta de partits per a desbloquejar la investidura. 

La falta de pressupostos i la situació del govern en funcions impedeix transferir a les autonomies 4.500 milions dels lliuraments a compte i 2.500 milions per la liquidació de l’IVA. La ministra d’Hisenda en funcions ha reiterat que la primera mesura del nou executiu serà l’aprovació d’un decret de liquidació dels comptes perquè les comunitats autònomes puguen disposar de tresoreria.

De cara a la Comunitat Valenciana, Pedro Sánchez, en la recerca de suports per a ser investit al setembre, s’ha compromés a reformar el finançament en el primer any de la legislatura. Aquesta és una de les exigències de l’agenda valenciana que Compromís ha traslladat al candidat socialista a canvi de donar-li suport en un nou intent d’investidura, a la qual s’afegeixen la revisió del deute històric, el pagament del 50% de les ajudes a la dependència o l’exigència dels 340 milions d’euros que el govern central deu a la Generalitat per l’atenció sanitària a desplaçats.

També et pot interessar

stats