Pablo Iglesias: "Espanya viu molt distanciada en termes d'estàndards de memòria democràtica"

El líder de Podem visita les exhumacions de la fossa 115 del cementeri de Paterna, on espera trobar els restos del seu besoncle.

VÍDEO | Pablo Iglesias: \"Espanya viu molt distanciada en termes d\'estàndards de memòria democràtica\"

Al cementeri de Paterna comencen els treballs d'exhumació de la fossa número 115, on s'esperen trobar les restes de 150 afusellats durant la repressió franquista. Una de les víctimes enterrades és un besoncle del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, qui ha estat present durant l'excavació i ha valorat que Espanya "viu molt distanciada en termes d'estàndards de memòria democràtica".

"És molt dolorós que la meua àvia no tinguera l'oportunitat, en vida, de trobar el seu germà assassinat i donar-li la sepultura digna que mereixia", ha manifestat en declaracions en directe durant l'informatiu d'À Punt Notícies Migdia. "Aquesta no és una història personal, és la història de milers d'espanyols i encara queda molt per fer", ha matisat, a més de criticar "la impunitat" del país en qüestions de memòria històrica en comparació amb països com l'Argentina, Xile i altres governs europeus.

El líder de la formació morada ha criticat l'actuació "poc seriosa" de l'executiu de Pedro Sánchez quant a l'exhumació del dictador Francisco Franco, a més de no haver complit amb la promesa de retirar les medalles de l'expolicia acusat de tortures Billy el Niño

"En aquest país es van cometre crims i les famílies mereixen l'atenció per part dels tribunals. És una manera de mirar amb dignitat cap al futur i que les noves generacions sàpiguen homenatjar qui va lluitar per tindre una societat més justa i més democràtica", ha afegit.

"Cal netejar les clavegueres"

En els últims dies, Iglesias ha testificat durant la investigació de la trama en què la denominada policia patriòtica hauria fabricat proves per a perjudicar Podem. Preguntat sobre aquesta qüestió, el líder de la formació ha manifestat que és "molt greu" que els principals líders del país no s'hagen pronunciat al respecte. "Però hi ha una altra cosa encara pitjor: la clau d'aquesta trama consistia que policies corruptes, sense ordre judicial, presumptament sota ordres del Partit Popular, fabricaven notícies falses, deien que ens finançava Veneçuela i Iran, que teníem comptes en paradisos fiscals, i aquestes notícies van obrir els telenotícies i les portades de tot Espanya", ha denunciat durant l'entrevista. Iglesias ha apuntat que el fet que aquests mitjans de comunicació no rectifiquen "posa en dubte la qualitat democràtica del nostre país" i que aquesta situació mobilitzarà la participació en les urnes perquè "cal netejar les clavegueres".

Iglesias es pronuncia sobre la crisi de la formació

Durant les últimes setmanes, Podem ha afrontat les dimissions de diversos companys i unes enquestes que qüestionen la intenció de vot per a la seua formació.  "Hem donat una imatge pèssima, de ser un partit més, amb lluites internes per càrrecs i visibilitat", ha reconegut durant l'entrevista. Tot i això, Iglesias no ha posat en dubte la vàlua del candidat a la presidència de la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, ni que Podem formarà part del pròxim govern valencià que, segons ha dit, "és una referència per a nosaltres".

També et pot interessar

stats