Podem adverteix que demanarà eleccions si Sánchez incompleix l’acord de pressupostos

Esquerra assenyala que el suport als PGE depén de ‘‘moviments clars’’.

La portaveu d'Units Podem al Congrés, Irene Montero, durant un acte del seu partit

La portaveu d’Units Podem al Congrés, Irene Montero, ha advertit l’executiu de Pedro Sánchez que demanarà eleccions si es produeix qualsevol incompliment de l’acord que tenen compromés. Montero ha fet aquestes declaracions durant una entrevista a TVE on ha insistit que l’únic escenari és que el govern espanyol ‘‘complisca el pacte’’. 

‘‘No puc assegurar que no hi haja d’haver pressupostos’’ ha insistit la portaveu de Podem, que no obstant, ha dit que ‘‘qui més està complint’’ de l’executiu és la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ‘‘però el govern en la seua totalitat no està complint’’. 

Esquerra assenyala que el suport als PGE depén de ‘‘moviments clars’’

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya i adjunt a la presidència d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, ha assegurat en una entrevista a l’agència EFE que el suport de la seua formació als pressupostos generals de l’Estat no depén únicament de les inversions a Catalunya, sinó que passa per ‘‘moviments clars’’ per part de l’executiu de Pedro Sánchez respecte als presos polítics i al dret a l’autodeterminació. 

ERC reclama que l’Advocacia de l’Estat retire les acusacions contra els dirigents catalans en presó i que es constituïsca una mesa de negociació sobre el futur polític de Catalunya ‘‘que permeta parlar sobre autodeterminació’’. 

El vicepresident català no descarta una esmena a la totalitat, però ha assenyalat que tot dependrà de l’actitud del president del govern espanyol de qui ha dit que ‘‘ha de generar les condicions que asseguren la majoria que es va donar a la moció de censura’’. Aragonès també s’ha mostrat confiat que tant ERC com el PDeCAT manifestaran la mateixa posició respecte als comptes generals de l’Estat. 

Montero garanteix a Podem el compliment de l'acord pressupostari

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha garantit a Podem que totes les mesures pactades en l’acord pressupostari es desenvoluparan al llarg del 2019 i que l'executiu central complirà els seus compromisos amb la formació. "El govern quan té compromís i té un acord, el compleix", ha assegurat.

Puigdemont manté el no als comptes

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que els partits independentistes mantenen la seua negativa a aprovar els pressupostos, però que correspon als diputats d'ERC i PDeCAT decidir si finalment donaran suport a la tramitació dels comptes, ja que es tracta d'una posició sobre la qual el govern català no té "responsabilitat".

També et pot interessar

stats