Iglesias admet que els resultats de Podem el 26M van ser "roïns i molt decebedors"

El líder de la formació morada insisteix que vol governar amb el PSOE perquè "les polítiques es canvien des del govern".

Pablo Iglesias i Pablo Echenique, aquest dissabte en el consell ciutadà estatal
Pablo Iglesias i Pablo Echenique, aquest dissabte en el consell ciutadà estatal / Chema Moya (Efe)

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha reconegut aquest dissabte que els resultats aconseguits per la formació en les eleccions autonòmiques, municipals i europees han sigut "roïns i molt decebedors". Aquest ha sigut el balanç amb què ha obert la intervenció en el consell ciutadà estatal, màxim òrgan de direcció entre assemblees, que la formació fa aquest dissabte amb la vista posada en la negociació d’un govern de coalició amb el PSOE a l’estat espanyol i amb la recent decisió d'apartar a Pablo Echenique de la secretaria d’organització del partit.

En la formació morada assenyalaven que la cita serviria per a escoltar les reflexions dels líders territorials sobre el que ha passat en les eleccions i, al mateix temps, exposar les de la direcció estatal. Una trobada en què s'han pogut escoltar les veus crítiques que atribueixen directament la responsabilitat a Iglesias pel fracàs electoral i que li reclamaven que convocara urgentment una assemblea ciutadana, un Vistalegre III, per a poder disputar-li el lideratge.

El líder de Podem creu que el fet d'haver-se presentat en cada territori amb un nom diferent ha generat "confusió" no sols dins de l'organització, sinó també entre la ciutadania. Ha atribuït a la falta de lideratge la caiguda en vots de la formació i, per això, ha fixat l'arrelament territorial com una de les grans tasques de Podem.

Una vegada fet el diagnòstic, Iglesias ha dit que ara cal avaluar el problema que afecta la formació morada i que, com ha volgut deixar clar, va més allà de les candidatures territorials i afecta totes les persones integrants del partit.

El fins ara secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, ha justificat la pròpia destitució perquè no ha aconseguit "els objectius que s'havien plantejat des de la secretaria". Assegura, de cara al futur, que encara "queda treball per fer", i que aquesta serà, precisament, una de les principals tasques de la nova secretaria d'organització que encapçalarà el successor, Alberto Rodríguez.

El consell ciutadà estatal ha aprovat sense cap vot en contra la reorganització de l'executiva de Podem, en la qual Alberto Rodríguez assumeix la secretaria d'organització. Irene Montero continua com a portaveu parlamentària, mentre que Noelia Vera serà en solitari portaveu del partit, càrrec que compartia abans amb Echenique.

Pacte del Botànic

Abans del consell ciutadà estatal, Iglesias i Echenique s'han reunit amb alguns dirigents autonòmics, entre els quals hi estava el valencià Rubén Martínez Dalmau, per a analitzar els possibles pactes postelectorals de la formació morada. Són comunitats, com la valenciana, en què Podem és clau per a formar govern.

El Pacte del Botànic, a la Comunitat Valenciana, està en aquests moments en vies de negociació. Després de cinc reunions, PSPV, Compromís i Unides Podem encara no han tancat cap acord, però la previsió és que ho facen abans de dilluns per a poder garantir la investidura del socialista Ximo Puig el dimecres dia 12 de juny.

Negociacions per al Govern d’Espanya

El secretari general de Podem ha tornat a insistir aquest dissabte que vol governar Espanya amb el PSOE perquè, al seu parer, estar en l'executiu és l’única manera de canviar les polítiques. "Els acords programàtics són paper mullat", ha dit.

Les negociacions, que Iglesias preveu "llargues", comencen dimarts amb la reunió entre ell i el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. El líder de la formació morada li exposarà els quatre eixos que proposa per a l’acord de negociació, que passen “perquè es complisquen els articles més socials de la Constitució” i que inclouen des de la derogació de la reforma laboral de 2012 fins a reduir l’IVA de determinats articles o crear una renda mínima de 600 euros.

El líder de Podem creu que finalment sí que hi haurà acord perquè "el PSOE ha buscat la dreta per al govern però no l'ha trobada".

També et pot interessar

stats