El PP i Ciutadans tanquen l'acord de govern a Andalusia amb 90 mesures

Els partits acorden separar de la funció pública els càrrecs investigats per un delicte de corrupció.

El PP i Ciutadans tanquen l\'acord de govern a Andalusia amb 90 mesures
El PP i Ciutadans tanquen l'acord de govern a Andalusia amb 90 mesures

El Partit Popular i Ciutadans han tancat l'acord de govern per a la Junta d'Andalusia amb  un programa de 90 mesures. A més de l'acord per al bloc econòmic, també inclouen un bloc sobre la reactivació dels serveis públics, que s'afegeix als de regeneració democràtica i de reformes fiscals. 

El nou document, de 29 fulls, inclou una disposició final amb què els dos partits es comprometen a crear una comissió de seguiment del pacte de govern que s'ha de reunir de manera trimestral o quan ho sol·liciten les parts. 

Separació dels imputats per corrupció

El pacte preveu, entre altres mesures, la separació de qualsevol càrrec públic que siga "imputat formalment" per un delicte de corrupció. Segons han informat en un comunicat conjunt, aquesta situació es mantindrà fins a la decisió definitiva de l'òrgan judicial i les persones que es troben en aquesta situació no podran ser incorporades a les candidatures electorals.

El document estableix que posaran en marxa el projecte de llei de despolitització de la Junta d'Andalusia, que pretenen que "garantisca la professionalitat, la imparcialitat, la responsabilitat i l’honestedat de totes les persones al servei de les institucions públiques andaluses".

A més, acorden la reducció dels alts càrrecs als "estrictament necessaris", que tindran dedicació exclusiva en el seu faena i no podran cobrar dietes per l'assistència a les reunions. L'acord també preveu definir la figura dels directius públics, de caràcter tècnic, diferenciada dels alts càrrecs, de caràcter polític, i establir unes taules salarials.

"Tots ells cobraran en referència a les retribucions que s'establisquen anualment per als càrrecs anàlegs en el govern de la nació, sense que puguen superar-les", fixa el document, que també recull un projecte de llei andalusa de protecció dels denunciants del frau de la corrupció.

Canvis en la radiotelevisió pública 

També han acordat suprimir el Consell Consultiu, la funció del qual la  desenvoluparan els serveis jurídics de la Junta, i constituir un grup d'experts "que estudie les possibilitats de millora de l'eficiència dels recursos per la Ràdio i Televisió d'Andalusia (RTVA), a més de les reformes necessàries per a garantir-ne la professionalitat, imparcialitat, pluralitat i independència".

Altres mesures impliquen realitzar una auditoria integral a la Cambra de Comptes de totes les despeses de l'administració i la creació d'una comissió per a controlar la utilització dels fons públics. I, d'altra banda, es comprometen a establir els mecanismes necessaris "per a garantir la recuperació dels diners defraudats amb els ERO".

També aspiren a millorar les condicions de treball dels funcionaris de Justícia "per a garantir un servei públic de qualitat", com és el cas dels reforços de professionals per a "evitar els col·lapses judicials".

També et pot interessar

stats