Quim Torra adverteix Sánchez que retira el seu suport als pressupostos

Protestes a la presó de Lledoners després dels escrits d'acusació contra els independentistes catalans

El president de la Generalitat catalana, Quim Torra arribant a la seua intervenció a l'acte davant la presó de Lledoners. EFE
El president de la Generalitat catalana, Quim Torra arribant a la seua intervenció a l'acte davant la presó de Lledoners. EFE / Susanna Sáez

El president de la Generalitat catalana, Quim Torra, ha dit aquest divendres que "el poble de Catalunya" retira el suport al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i no votarà "mai" els pressupostos generals després que la resposta de l'estat a la seua oferta de negociació haja sigut "més de 200 anys de presó".

En el seu discurs en l'acte davant de la presó de Lledoners, Torra ha mostrat una urna de l'1 d'Octubre i ha afirmat: "Això són 200 anys de presó per a l'Estat. Us imagineu un altre estat d'Europa on això coste 200 anys? Això és el més important que ha fet Catalunya en la història contemporània. Defeneu-ho sempre Milers de persones s'han tornat a concentrar aquest divendres davant la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), amb el lema "Un any de segrest del govern" 'i convocats per les Assemblees en Defensa de les Institucions Catalanes, que agrupa funcionaris de la Generalitat contraris al 155 i que disposa de  la col·laboració de l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'Associació Catalana pels Drets Civils.

La mobilització s'ha organitzat coincidint amb l'aniversari de l'empresonament de l'exvicepresident del govern català Oriol Junqueras i de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, el mateix dia en què s'han conegut els escrits d'acusació en la causa contra els dirigents independentistes que instrueix el Tribunal Suprem.  

Segons els convocants, a l'acte han acudit unes 15.000 persones, que han demanat obrir les presons per a alliberar els independentistes així com la convocatòria d'una vaga general.  Moments abans de l'acte, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit en presó amb dirigents independentistes. 

Junqueras: "

la presó serà la pitjor decisió"

 

Durant la mobilització s'ha llegit una carta en què l'exvicepresident Oriol Junqueras ha manifestat que la presó serà "la pitjor decisió" per a l'estat espanyol i que el procés judicial "no va de lleis ni de justícia". Junqueras ha afegit que se sent fort i que la presó dels independentistes és "imprescindible per a avançar" i "el preu de la llibertat". En aquest sentit ha dit que ha servit per a "guanyar credibilitat davant el món" i ha fet una crida a la ciutadania a "persistir". 

   

Així mateix, en una carta llegida per la seua filla, l'exconseller Joaquim Forn ha assenyalat que el judici serà una "nova oportunitat per a denunciar davant del món un estat incapaç de dialogar".

La dona de l'exconseller Jordi Turull ha llegit una carta conjunta de tots els presos , en la qual insisteixen que "és impossible empresonar la voluntat democràtica d'un poble" i afirmen que les seues conviccions són més fortes que abans d'entrar a la presó. "La presó no ha aconseguit humiliar-nos perquè l'esperança sempre és més poderosa que la por. La causa de la llibertat és imbatible", defensen.

L'advocat de l'exconsellera Clara Ponsatí a Escòcia, Aamer Anwar, ha recriminat que, amb les peticions de penes, l'Estat ha demostrat la seua concepció de justícia i de democràcia i ha evidenciat que segueix actuant "amb l'esperit de Franco".

També et pot interessar

stats