Rato assegura que no va ser conscient d'incompliments en els comptes de Bankia
L'expresident de l'entitat bancària arremet contra Guindos, a qui acusa de pressionar per a augmentar fins a 15.000 milions d'euros els sanejaments.
L'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, ha assegurat davant l'Audiència Nacional que no va contemplar l'existència de problemes o incompliments per part del grup financer que impediren aprovar els comptes anuals de 2011 al març de 2012.
"En la meua consciència no hi havia cap sensació que tinguérem un problema d'excepcions, ningú m'ho havia transmés", ha insistit Rato davant la secció quarta de la sala penal. Així mateix, ha reconegut que, si bé el soci auditor de Deloitte, Francisco Celma -també acusat en el procés-, havia mostrat la seua preocupació per la valoració de les accions, no li ho va traslladar.
A preguntes del fiscal cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, que ha substituït en aquesta sessió a Carmen Launa, l'exministre ha assegurat que els consells d'administració de Bankia i de la seua matriu, BFA, tenien "la fundada impressió" que l'empresa auditora no anava a realitzar cap comentari negatiu sobre els comptes.
En concret, s'ha referit a la demora en la presentació de l'informe de Deloitte que hauria d'acompanyar als estats financers en la seua comunicació al mercat, retard que Rato i el seu equip van concebre com una cosa normal en entendre que l'auditor estava esperant l'aprovació per part del Banc d'Espanya del pla amb el qual l'entitat pretenia superar les exigències del govern.
Així mateix, l'exvicepresident del Govern, per a qui la Fiscalia demana cinc anys i mig de presó per estafa a inversors, ha rebutjat que s'amagaren els desperfectes causats per les societats participades, ja que ells mateixos ja l'havien contemplat com un crebant en els comptes.
Denuncia pressions de Guindos en Bankia sense cap base legal
Rodrigo Rato ha denunciat que va patir pressions per part del Govern espanyol perquè augmentara els sanejaments "sense cap base legal i sense la cobertura de les normes comptables del Banc d'Espanya".
Segons ha relatat, el govern el va instar a augmentar de 7.000 fins a prop de 15.000 milions d'euros els sanejaments "en una reunió on estaven presents tres competidors". Com a conseqüència d'això, segons ha declarat, es va elaborar una "situació macroeconòmica caòtica" i es va dissenyar un possible augment de provisions.
Però "ho elaborem a petició del Ministeri d'Economia (Luis de Guindos), no del Banc d'Espanya", ja que el regulador "no em proposa res, és el Ministeri", ha reiterat.