Els partits del Botànic aplaudeixen el preacord i l’oposició el veu com a una amenaça

El PSPV veu una ocasió per al finançament just, Compromís es mostra “sorprés” per la celeritat i Unides Podem diu que era “l’única solució”.

VÍDEO | Els partits del Botànic aplaudeixen el preacord i l’oposició el veu com a una amenaça
12 de novembre 2019 - 22:10

El preacord per a un govern de coalició anunciat pel socialista Pedro Sánchez i el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha sigut rebut pels partits integrants del pacte del Botànic com una oportunitat, mentre que des de la dreta veuen l’acord com una amenaça als interessos dels valencians. 

El reconeixement del finançament just és una de les principals perspectives que s’obrin per a la Comunitat Valenciana després del preacord de Sánchez i Iglesias, segons el portaveu socialista a les Corts i vicesecretari del PSPV. Manolo Mata s’ha mostrat, en Les notícies del migdia de la ràdio d’À Punt, confiat que el nou govern aprovarà un nou model de finançament. El portaveu dels socialistes ha recordat que els comptes valencians arrosseguen “una rèmora” derivada d’un sistema de finançament injust. 

Per a Manolo Mata, ara la investidura està garantida i creu que el pacte del Botànic ha demostrat que les coalicions són possibles, també en el govern central. 

Per la seua banda, des d’Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, ha assenyalat que, amb el pacte anunciat, “passa el que s’havia d’haver passat fa uns mesos, perquè no hi havia cap altra solució”. En aquest sentit, Martínez Dalmau ha recordat que el mes de juliol passat, quan es van trencar les negociacions per a la constitució d’un nou govern, “el problema no va ser Iglesias”. 

El diputat electe de Compromís, Joan Baldoví, s’ha mostrat “sorprés per la rapidesa” amb què Sánchez i Iglesias han subscrit el preacord. Davant els micròfons de Les notícies del migdia de la ràdio d’À Punt, Baldoví s’ha preguntat: “Aquest acord no hauria sigut possible fa sis mesos? Si s'haguera assolit, ens hauríem estalviat les eleccions, l’ascens de la ultradreta i l’enuig de la ciutadania”. 

Preguntat pel suport de la seua formació a la investidura de Sánchez, el diputat electe ha avançat que estarà supeditat a la presència de l’agenda valenciana entre les prioritats del futur govern. “Espere que en el preacord no s’obliden dels problemes valencians”, ha apuntat Baldoví.

Contrast d'opinions

Opinions molt diferents són les que han manifestat els representants de la dreta valenciana, els quals s’han mostrat preocupats pel preacord que han firmat Sánchez i Iglesias. Per a la presidenta del PPCV i síndica d’aquesta formació a les Corts, Isabel Bonig, “s’ha consumat el que volia Sánchez, que és el poder pel poder i amb un govern molt radical que no tindrà en compte els interessos dels valencians”. En aquesta línia, ha lamentat que Sánchez pacte “amb els radicals abans de cridar el principal partit de l'oposició”. 

En opinió de Bonig, per a arribar a aquest acord no era necessari repetir les eleccions, ja que fa sis mesos tant el PSOE com Podem estaven més forts i els espanyols s’hagueren estalviat “sis mesos d'inestabilitat, d'incertesa política i econòmica, i diners”. 

El síndic de Ciutadans a les Corts, Toni Cantó, ha afirmat que el PSOE, Unides Podem i els nacionalistes “es riuen dels espanyols i aconsegueixen en 24 hores el que no van aconseguir en sis mesos”.

Així mateix, el representant de Ciutadans ha destacat que s'arriba a aquest acord “just quan la Fiscalia anuncia que la sentència dels ERO es publicarà dimarts", i ha assegurat que les primeres conseqüències són que “l'Ibex-35 entra en pèrdues i que Pedro Sánchez “no podrà dormir”.

També et pot interessar

stats