Rivera planteja al PP una abstenció conjunta amb condicions en la investidura de Pedro Sánchez

El PSOE respon que els requisits plantejats per Ciutadans ja es compleixen.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, durant la roda de premsa a la seu de Cs
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, durant la roda de premsa a la seu de Cs / Rodrigo Jiménez (Efe)

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha plantejat al president del PP, Pablo Casado pactar una abstenció conjunta en la investidura de Pedro Sánchez si aquest assumeix tres compromisos "amb Espanya i els espanyols". "Si Sánchez diu ‘sí’ a un govern constitucionalista a Navarra, a no indultar els condemnats per les sentències del ‘procés’ i es compromet amb l'economia", Ciutadans està disposat a desbloquejar la investidura, ha explicat en una roda de premsa a la seu del partit. 

Rivera ha deixat clar que Sánchez ha de complir els tres requisits per a comptar amb l'abstenció, que vol acordar amb Casado. En primer lloc ha dit que el PSOE ha de "trencar el seu pacte a Navarra amb Otegi", en al·lusió a l'abstenció d'EH Bildu que va possibilitar l'executiu del PSN, Geroa Bai i Unides Podem en la comunitat foral, i obrir una negociació perquè governe Navarra Suma, és a dir, la coalició d’UPN, PP i Cs.

La segona condició és que Sánchez es comprometa a no indultar els eventuals condemnats per les sentències del procés i s'assega a "planificar l'eventualitat de l'aplicació del 155" a Catalunya si el president de la Generalitat, Quim Torra, incompleix les obligacions derivades de les decisions judicials. 

El tercer requisit que hauria d'assumir Sánchez és comprometre's a no apujar els impostos en els pressupostos ni a aprovar càrregues addicionals als autònoms.

A través d’un comunicat, el líder del PP, Pablo Casado, ha expressat la seua disposició a reunir-se amb Rivera al Congrés aquesta vesprada, però li ha recordat que la decisió depén de Sánchez, a qui, assegura, ha plantejat sense èxit acords en termes similars.

El PSOE diu que les condicions de Cs ja es compleixen

Coneguda l'oferta de Rivera, des de La Moncloa es considera que no hi ha "raons objectives" perquè el PP i Cs no s'abstinguen en la investidura del socialista Pedro Sánchez, ja que, al seu parer, ja es compleixen les tres condicions reclamades pel líder de Cs.

Fonts de l’executiu citades per EFE han explicat que a Navarra ja hi ha un govern que defensa la Constitució, no s'ha pactat amb Bildu, el 155 s'aplicarà a Catalunya si la situació constitucional el requereix i no s'apujarà la pressió fiscal sobre les classes mitjanes i treballadores.

Puig accepta "qualsevol solució" perquè hi haja govern, però aposta per Unides Podem

Com a resposta a la proposta de Rivera, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que veu imprescindible que es forme govern ja. Per a ell, qualsevol solució és bona si hi ha acord ràpidament. No obstant això, ha apuntat que encara creu que es pot intentar buscar un acord entre el PSOE i Unides Podem.

També et pot interessar

stats