Sánchez accepta reunir-se amb Torra quan hi haja govern

El president català ha traslladat a Sánchez que la solució a aquest "conflicte polític" passa per l'autoderminació i el fi de la repressió.

Imatge d'arxiu d'una reunió de Sánchez amb Torra
Imatge d'arxiu d'una reunió de Sánchez amb Torra / Europa Press

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha acceptat la proposta del president de Catalunya, Quim Torra, per a reunir-se en persona quan hi haja govern i arranque la legislatura. Ho ha fet durant la conversa telefònica que els dos líders han mantingut en el marc de la ronda de cridades que Sánchez manté amb els president autonòmics per a agilitzar la formació d'un govern a Espanya.

Fonts de la Moncloa asseguren que "la voluntat de Pedro Sánchez és trobar una resposta a aquesta crisi política". El llenguatge no és una qüestió menor perquè fonts del govern català asseguren que Sánchez hauria reconegut a Torra el rerefons "polític" de les tensions entre Espanya i Catalunya.

Durant la conversa, que ha durat uns 15 minuts, Torra ha traslladat a Sánchez que la solució a aquest "conflicte polític" passa per l'autoderminació de Catalunya, el fi de la repressió i l'alliberament dels presos del ‘procés’. Sánchez li ha respost que Espanya és "un estat social i democràtic de dret" i que defensa "plenament" la independència de la justícia, segons fonts de la Moncloa.

La represa del contacte entre Sánchez i Torra és una de les condicions que Esquerra Republicana de Catalunya ha posat damunt la taula per a facilitar la investidura de Sánchez. El líder socialista va negar-se a respondre la telefonada de Torra en diverses ocasions durant la setmana de protestes que va tindre lloc a Catalunya després de la sentència condemnatòria als líders independentistes. D'això s'ha queixat en diverses ocasions Torra què ha retret Sánchez aquesta falta de "cortesia". El president català reclama un diàleg bilateral entre Espanya i Catalunya, una circumstància que, en principi, no es valora en el marc de les telefonades d'aquest dimarts.

Abans de Torra, Sánchez han parlat amb el lehendakari Iñigo Urkullu, amb qui ha abordat la qüestió territorial. Li ha transmés que espera que la nova legislatura siga de "diàleg territorial" i el seu compromís de completar el calendari de transferències pendents amb Euskadi, segons informen fonts governamentals.

En el marc d'aquestes converses telefòniques, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha demanat Sánchez, que retire el que considera una "intervenció" als comptes andalusos, després de l'advertència del Ministeri d'Hisenda arran l'incompliment dels objectius de dèficit, deute i regla de despesa en 2018, quan governaven els socialistes. Moreno també ha instat el candidat a la investidura a "respectar l'actual model constitucional i territorial" i ha condicionat la lleialtat institucional d'Andalusia al compliment "rigorosament" de la Constitució espanyola.

Per la seua banda el president de Cantàbria i líder del PRC, Miguel Ángel Revilla, ha condicionat el suport del seu partit a la investidura als detalls de l'eventual acord del PSOE amb Esquerra, perquè segons diu no posarà en risc "la unitat d'Espanya".

També et pot interessar

stats