Sánchez anunciarà la composició del nou govern diumenge i dilluns prendran possessió

Montero serà la portaveu i mantindrà el càrrec com a ministra d'Hisenda, mentre que Carcedo i Guirao abandonen l'executiu.

VÍDEO | Sánchez anunciarà la composició del nou govern diumenge i dilluns prendran possessió

Tot i que, en un principi, Meritxell Batet, presidenta del Congrés, va comunicar al rei Felip V que Pedro Sánchez no anunciaria la composició del nou gabinet fins la setmana que ve, aquest diumenge s'anunciaran els noms de les persones que l’integraran. Dilluns els ministres i vicepresidents prendran possessió dels càrrecs i dimarts tindrà lloc el primer Consell de Ministres.

Durant aquests dies han anat filtrant-se a poc a poc els detalls sobre el gabinet de coalició presidit per Pedro Sánchez. Aquest divendres s'ha conegut que Fernando Grande-Marlaska seguirà al capdavant del Ministeri de l'Interior en el nou executiu, igual que Reyes Maroto, que mantindrà la cartera d'Indústria i Agricultura.

D'altra banda, el president ha comunicat aquest dijous a María Luisa Carcedo i José Guirao que no continuaran encapçalant els ministeris de Sanitat i Cultura, respectivament. Carcedo va ser nomenada ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social després de la dimissió de l’exconsellera valenciana Carmen Montón el 2018 per irregularitats en el màster que havia estudiat en la Universitat Rey Juan Carlos. Guirao, d’altra banda, començà a dirigir el Ministeri de Cultura i Esport quan el periodista valencià Màxim Huerta va abandonar el càrrec en saber-se que havia sigut condemnat per defraudar a Hisenda 218.332 euros.

Aquest dijous també s’ha sabut que la ministra d’Educació, Isabel Celaá, i el de Ciència, Pedro Duque, mantenen les carteres, tot i que aquest últim perdrà les competències en Universitats, que arreplega el sociòleg Manuel Castells en representació d’Unides Podem.

María Jesús Montero, fins ara ministra d'Hisenda, també mantindrà la cartera i, a més, serà portaveu de l'executiu, en substitució d'Isabel Celaá. Montero, que formava part de l'equip negociador del PSOE, va ser clau en l'arribada a un acord programàtic entre els socialistes i Unides Podem per al govern de coalició. La ministra d'Hisenda ja s'ha reunit en diverses ocasions amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per a tractar una de les principals reivindicacions valencianes al nou govern central: una reforma del model de finançament autonòmic.

De moment, La Moncloa ha avançat que el nou executiu tindrà quatre vicepresidències, tres de les quals les ocuparan dones per primera vegada en la història d'Espanya: Carmen Calvo, vicepresidenta de presidència i relacions amb les Corts; Nadia Calviño, vicepresidenta econòmica i de transformació digital, i Teresa Ribera, vicepresidenta per a la transició ecològica i el repte demogràfic. A les tres fins ara ministres s'uneix Pablo Iglesias en una segona vicepresidència, la de drets socials i Agenda 2030. A més, Irene Montero serà ministra d'Igualtat; Yolanda Díaz, de Treball; Manuel Castells, d'Universitats, i Alberto Garzón, de Consum.

Primeres friccions amb Unides Podem

Amb l'anunci inesperat de la quarta vicepresidència, Pedro Sánchez ha imposat la marca al pròxim govern de coalició i ha recuperat el control dels temps. Durant aquests dies, els noms dels ministres d'Unides Podem s'han anat filtrant als mitjans de comunicació sense esperar que fora el president del govern espanyol qui els fera oficials. Ara Sánchez torna a agafar el timó i ha aconseguit sorprendre fins i tot els socis de l'executiu, que desconeixien el nomenament de Teresa Ribera com a vicepresidenta. Encara que el partit morat nega qualsevol malestar generat arran d'aquesta situació, el primer govern de coalició de la democràcia naix envoltat d'especulacions sobre els primers desencontres entre els dos socis.

També et pot interessar

stats