Sánchez avança les eleccions generals al 28 d'abril

El president de l'executiu espanyol ha oferit una declaració institucional en què ha fet balanç dels huit mesos de govern.

Pedro Sánchez compareix a la Moncloa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat que les eleccions generals se celebraran el 28 d'abril. Ho ha fet en una compareixença institucional a les 10 del matí en què finalment ha admés preguntes dels mitjans de comunicació, després d'haver presidit una reunió extraordinària amb el Consell de Ministres. 

Es compleixen així els pronòstics que han apuntat durant tota la setmana a un avançament electoral i que prengueren més força amb el rebuig del Congrés als pressupostos de l'Estat presentats pel govern de Sánchez

El discurs de Sánchez, en què ha recordat les mesures desenvolupades pel seu gabinet, ha estat marcat pel reconeixement a la tasca de les ministres i el balanç dels huit mesos de govern. També ha lamentat la deslleialtat que, al seu parer, ha mantigut l'oposició de PP i Ciutadans en el Congrés dels Diputats.

A pesar que no s'han aprovat els pressupostos generals de l'Estat, Sánchez ha garantit que la revaloració de les pensions dels jubilats, l'augment del salari mínim i la pujada del sou del funcionariat públic continua vigent. 

Ha recordat que el seu govern ha treballat sobre tres eixos: impulsar l'economia i la creació d'ocupació digna, consolidar l'estat del benestar i reforçar les institucions democràtiques. Tal com ha recordat, en huit mesos s'han aprovat 13 lleis i 26 decrets llei, davant dels tres anys anteriors de paràl·lisi. Encara així, ha lamentat les mesures que han quedat pendents pel bloqueig del PP i de Ciutadans.

El president del govern espanyol ha explicat que Espanya necessita continuar avançant i per això ha proposat la dissolució de les cambres i la convocatòria d’eleccions generals el 28 d’abril. Una decisió que ja ha comunicat al rei Felip i que, seguint l’article 115 de la Constitució, es materialitzarà en un decret llei. Sánchez ha justificat el seu anunci d’eleccions per al 28 d’abril en què “entre no fer res i continuar governant amb el pressupost prorrogat de Mariano Rajoy i donar la paraula als espanyols”, prefereix la segona opció perquè Espanya ha de “continuar avançant i progressant”.

Recuperar “la política útil per a la ciutadania”

Sánchez ha destacat que està convençut de recuperar “la política útil per a la ciutadania”. Segons el cap de l’executiu central, els espanyols i les espanyoles decidiran “si fan passos cap arrere” o si consoliden el futur. “Decidiran amb el seu vot i el que decidisquen serà sempre un gran encert”, assegura.

Sobre la data del 28 d’abril, el president del govern espanyol ha dit que és important parlar d’Espanya i no mesclar debats. “El debat és quina Espanya volem. Nosaltres defensem una Espanya inclusiva i aquest és el debat: si volem una Espanya constitucional o una altra que viu de l’enyorança, d’un temps passat”, ha assenyalat. 

No es penedeix d’haver presentat els pressupostos i afirma que “hi ha derrotes parlamentàries que són victòries socials” i la gent, ha dit, ja ha vist el que vol el govern del PSOE per a aquest país.

Després de la compareixença, el president espanyol ha participat de la reunió ordinària del Consell de Ministres, en què s'ha s'aprovat l'orde d'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i el projecte de llei educativa per a derogar la Lomqe.

També et pot interessar

stats