Sánchez exposa al PSOE l'oferta de programa per a desbloquejar la investidura

Ábalos anuncia que aquesta setmana contactaran amb Unides Podem per a discutir el document de 300 mesures i evitar noves eleccions.

Executiva federal del PSOE que s'ha celebrat aquest dilluns a Ferraz

El curs polític s'ha représ aquest dilluns amb la reunió del comité federal del PSOE per a preparar una nova proposta programàtica que presentaran aquesta setmana a Unides Podem. L'objectiu, segons ha indicat secretari d'organització socialista, José Luis Ábalos, és "intentar arribar a un acord que supere el bloqueig", després de 99 dies amb un govern en funcions i sense que estiga clar si hi haurà un pacte de govern o s'hauran de convocar noves eleccions per al 10 de novembre. La formació morada manté l'exigència d'entrar en un govern de coalició i insinua que els socialistes volen anar a les urnes. Una tesi que comparteixen també Ciutadans i PP.

El mateix Ábalos ha anunciat que aquesta setmana es posaran en contacte amb els equips negociadors d'Unides Podem per a discutir el document de 300 punts que farà públic dimarts el PSOE i abordar les fórmules de cooperació per a posar en marxa el "programa comú". De moment, no hi ha data per a una hipotètica reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. 

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha traslladat aquest dilluns a l'executiva federal aquest document amb 300 mesures, que fa pròpies la majoria de les propostes d'Unides Podem i de la societat civil, amb qui Sánchez i el seu equip s'ha reunit a l'agost. El document, que pretén ser la base d'un acord programàtic, ha de servir per a negociar la investidura.

La negativa del PSOE de conformar un govern de coalició manté bloquejada la negociació amb Unides Podem, a qui Sánchez ha oferit una tercera via, negociar un "programa comú progressista" per a evitar noves eleccions.

Ábalos ha indicat que la proposta socialista pretén centrar el debat en les polítiques i superar l'enfrontament personal. Segons ha dit, no veu fàcil un acord que facilite la investidura, però tampoc és moment de donar-se per vençut. A més, ha recalcat que "l'alternativa a un govern de coalició no són noves eleccions".

En aquest sentit, la portaveu del govern, Isabel Celaá, ha reiterat que els socialistes esperen evitar unes noves eleccions a través de la "proposta d'acord programàtic" que combine l'esquerra i el centre.

Calvo critica que "l'esquerra minoritària" de Podem busque la imposició

Per la seua banda, la vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, ha destacat que "no val la pena formar qualsevol govern de qualsevol manera perquè no funcionarà", i per aquesta raó, ha criticat Unides Podem per ser "una esquerra minoritària" que insisteix en "propostes inassumibles", quan no en "la imposició".

Montero reconeix que pot haver-hi problemes del finançament autonòmic

També la ministra d'Hisenda en funcions ha dit que és necessari un executiu i lliga l'acord amb la formació de Pablo Iglesias a una presentació ràpida dels pressupostos. Sobre el problema del finançament autonòmic, María Jesús Montero ha reconegut que les comunitats autònomes poden tindre problemes a finals d'any.

Vera demana un acord integral amb programa i competències

Però, des de la formació morada, mantenen l'exigència d'entrar en un govern de coalició i afirmen que, si seuen a parlar amb el PSOE, serà per a negociar un acord "integral" que incloga programa i repartiment de competències. La portaveu de Podem, Noelia Vera, creu que els socialistes volen unes noves eleccions.

També et pot interessar

stats