Sánchez viatjarà a França diumenge per a homenatjar els exiliats

El president del govern espanyol visitarà les tombes d'Azaña, el president de la Segona República, i del poeta Antonio Machado.

La tomba del poeta Antonio Machado, a la localitat francesa de Cotlliure, en una imatge d'arxiu
La tomba del poeta Antonio Machado, a la localitat francesa de Cotlliure, en una imatge d'arxiu / Efe

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha anunciat després de la reunió del Consell de Ministres, que el president Pedro Sánchez viatjarà aquest diumenge al sud de França per a homenatjar els espanyols que van haver d'exiliar-se per la dictadura.

Celaá ha explicat que Sánchez acudirà al cementeri municipal de Montalbà, on jau Manuel Azaña, el president de la Segona República. La ministra ha recordat les paraules d'Azaña, que va dir "pau, pietat i perdó".

Després, el president del govern anirà fins al cementeri de Cotlliure, on està enterrat l'escriptor Antonio Machado, a qui l'exili "va portar lluny d'Espanya", segons la ministra. "Aquestes dues persones són part de la nostra memòria democràtica, i aquest govern vol oferir un homenatge a totes les persones que van haver d'exiliar-se", ha destacat Celaá.

Celaá assegura que l'Església no s'oposarà a l'exhumació de les restes de Franco

La ministra portaveu ha destacat que el govern ha complit amb el mandat del 2017 de la cambra, que establia l’exhumació de les restes de Franco, i també amb el decret llei del 2018. "Hem arribat al final del procés administratiu", ha ressaltat. A més, ha remarcat que l'Església els ha fet saber que no s'oposarà a l'exhumació de les restes del dictador, "perquè és una facultat del poder civil".

No obstant això, Celaá ha lamentat que ha sigut un procés "llarg per garantista", més del que havia imaginat el govern. "Tant de bo les víctimes de Franco hagueren tingut les mateixes garanties que la seua família", ha dit.

També et pot interessar

stats