Sis anys de presó a Griñán i nou anys d'inhabilitació a Chaves pel cas dels ERO

Es pot recórrer en contra de la sentència davant del Tribunal Suprem.

VÍDEO | Sis anys de presó a Griñán i nou anys d\'inhabilitació a Chaves pel cas dels ERO

L'Audiència Provincial de Sevilla ha condemnat l'expresident de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán (PSOE), a 6 anys de presó i 15 d'inhabilitació per prevaricació i malversació de cabals públics en l'anomenada peça política de la causa judicial sobre els expedients de regulació d'ocupació (ERO). Al seu antecessor en el càrrec, Manuel Chaves (PSOE), l’ha condemnat a nou anys d'inhabilitació per prevaricació, la mateixa pena que ha imposat a l'exconseller de Presidència de la Junta, Gaspar Zarrías, i a l'exconsellera d'Economia i Hisenda, Magdalena Álvarez. 

Així ho recull la sentència que ha donat a conéixer la secció primera de l'Audiència Provincial de Sevilla un any després del final del juí i vora nou anys des que la jutgessa Mercedes Alaya va iniciar la instrucció de la causa. 

El tribunal considera acreditat que Chaves i Griñán, en funció del seu càrrec van ser "plenament conscients de la palmària i palesa il·legalitat dels actes" de malbaratament dels diners públics, que s'estima que va superar els 680 milions d'euros. En contra de Griñán ha pesat la seua condició d'exconseller d'Economia i Hisenda en el gabinet de Chaves entre el 2004 i el 2009, just abans de succeir-lo com a president. El tribunal entén que per aquest motiu tenia un coneixement més directe de la mecànica de subvencions irregulars i la seua justificació en el pressupost.

Cal recordar que tots dos han sigut presidents del PSOE i han exercit responsabilitats en el govern d'Espanya com a ministres de Treball. A més Chaves ha sigut vicepresident de l'executiu. En aquest també ha estat Magdalena Álvarez, que des de 2004 a 2009 va liderar la cartera de Foment. 

Presó per a quatre consellers

La penes més altes en la trama dels ERO han sigut sigut per a l'exconseller d'Innovació i expresident de l'Institut de Foment d'Andalusia (IFA-IDEA) Francisco Vallejo, i per a  l'exdirector general de Treball a la Junta d'Andalusia, Francisco Javier Guerrero: huit anys de presó i 30 d'inhabilitació per malversació i prevaricació.

Entre les condemnes més fortes també figuren la de l'exconseller d'Ocupació de la Junta entre 2004 i 2010, Antonio Fernández, que ha sigut sentenciat a 7 anys i 11 mesos de presó i prop de 20 d'inhabilitació per malversació i prevaricació.

El també exconseller d'Ocupació, José Antonio Viera, a qui s'atribueix la creació del sistema de subvencions irregulars  a tavés de l'ERO l'any 2000, rep set anys i un dia de presó i 18 anys d'inhabilitació absoluta per malversació i prevaricació.

D'altra banda, l'exviceconsellera d'Hisenda, Carmen Martínez Aguayo, ha sigut condemnada a sis anys de presó i 15 d'inhabilitació com a autora d'un delicte continuat de malversació en concurs amb un altres de mediació. 

19 condemnats, dos absolts

Només dos dels 21 acusats han sigut absolts totalment per l'Audiència Provincial de Sevilla, l'exinterventor general de la Junta, Manuel Gómez, i l'excap del Gabinet Jurídic, Francisco del Río.

Els exsecretaris generals d'Ocupació, Juan Francisco Sánchez, Javier Aigualit i Lourdes, Medina i l'exdirector de l'agència IFA-IDEA, Jacinto Cañete, esquivaran la presó. Han sigut condemnats per prevaricació i no per malversació –com també demanava la Fiscalia– i només rebran condemnes d'inhabilitació.

Bono: "Són gent honrada"

L'exministre i expresident del Congrés, José Bono, ha eixit en defensa de Griñán i Chaves, i ha expressat el seu suport als dos, dels quals ha dit que "són gent honrada". "No és el mateix cometre un error, per greu que siga, que ficar la mà a la butxaca. Pose les dues mans en el foc per ells", ha dit Bono durant la presentació d'un llibre de memòries.

També et pot interessar

stats