VIDEO | El Botànic II busca una posició comuna sobre els ajustos pressupostaris

Compromís condiciona la negociació a l'exigència de més fermesa en la reinvindicació dels ingressos corresponents als lliuraments a compte.

VIDEO | El Botànic II busca una posició comuna sobre els ajustos pressupostaris

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha assegurat aquest dimarts que la voluntat de la Generalitat és que l’ajust pressupostari derivat del bloqueig en la investidura del president del govern espanyol siga “el mínim possible” i “sense afectar els serveis bàsics”. 

Soler ha fet aquestes declaracions a À Punt Notícies a l’eixida de la reunió que ha mantingut amb la vicepresidenta primera de la Generalitat, Mónica Oltra, per a estudiar aquests possibles ajustos.  

El conseller d'Hisenda s'ha reunit, a porta tancada i per separat, amb els socis de govern  per a explicar-los el pla d'ajustos de 438 milions d'euros. Un pla condicionat per la situació d'interinitat del govern de Sánchez i que no acaba de convercer ni Compromís ni Podem. Primer ho ha fet amb la vicepresidenta Oltra i després amb el vicepresident Rubén Martínez Dalmau. 

El conseller ha afirmat que s’ha avançat en “la reflexió conjunta” sobre una situació que, ha dit, “no és fàcil” i que s’ha de tractar amb “cirurgia fina”. 

“Hi ha una voluntat clara de fer front a les obligacions pressupostàries des del realisme, en un escenari que no és el mateix que el del passat octubre”, ha afegit el conseller. 

Preguntat sobre si ha canviat el to reivindicatiu del Consell en relació amb l’executiu anterior del govern central, del PP, Soler ha dit que no ha canviat gens i que la reivindicació dels 700 milions de les bestretes no actualitzades continua vigent. 

“Tot i això, és importat que siguem conscients que ens hem d'adequar a la realitat, que no és la d’octubre ni la de desembre de l’any passat”, ha insisit. 

Compromís reclama que el Consell exigisca 730 milions Compromís  li ha traslladat al conseller d'Hisenda una proposta per reivindicar davant el govern d'Espanya en funcions els ingressos corresponents als lliuraments a compte del model de finançament de l'exercici 2019, però actualitzades a la recaptació real i que es xifren en 450 milions.A més, en la reunióla coalició ha manifestat la necessitat que el Consell reclame el pagament de la part autonòmica de la mensualitat de l'IVA de desembre de 2017 que el govern anterior es va quedar i que puja a 280 milions d'euros.Aquestes condicions "són el pas previ a qualsevol tipus de negociació sobre el pressupost de la Generalitat de 2019, que va ser aprovat com a norma amb rang de llei per les Corts , on resideix la sobirania del poble valencià", han indicat des de la coalició , que incideix que "qualsevol modificació en el pressupost haurà de ser consensuada prèviament en el si del Consell".Unides Podem manifesta que els ajustos no afectaran als drets socialsEl vicepresident segon Rubén Martínez Dalmau ha dit a l’eixida de la reunió amb Soler que el govern del Botànic ha d’actuar unit per a reclamar més finançament i buscar la manera que a Espanya hi haja govern. Martínez Dalmau ha assenyalat que els ajustos no afectaran als drets socials i ha manifestat que l’àrea d’Habitatge ha de ser prioritària. L'oposició s'uneix al debat del finançament. El Partit Popular considera que el PSPV anteposa els seus interesos als de la Comunitat Valenciana.

Compromís reclama que el Consell exigisca 730 milions 

Unides Podem manifesta que els ajustos no afectaran als drets socials

També et pot interessar

stats