Vicent Soler: "No hi ha política sense diàleg, no hi ha bona governabilitat sense buscar acords"

Soler reivindica la necessitat d'un finançament just en el discurs d'obertura de les Corts.

El president de la mesa d'edat, Vicent Soler, durant la intervenció a les Corts
El president de la mesa d'edat, Vicent Soler, durant la intervenció a les Corts / Arxiu

El president de la mesa d'edat, Vicent Soler, ha pronunciat el discurs d'obertura de la X legislatura de les Corts. La seua intervenció ha començat amb un repàs de la història democràtica de la Comunitat Valenciana i del camí recorregut fins la consolidació de les Corts. Soler ha remarcat la importància d'aquesta cambra que ha definit com a "eina fonamental" per a articular la convivència, interna i externa, dels valencians i les valencianes.

Soler ha destacat la diversitat territorial que conforma l'estat espanyol, una diversitat "assentada sobre una pluralitat, no només lingüística, cultural i antropològica, sinó també d’interessos socioeconòmics". Per això, ha demanat la implicació de tots els diputats i les diputades per a resoldre els problemes de tots els valencianes i les valencianes.

En el seu discurs d'obertura, el diputat socialista ha reivindicat la necessitat d'aconseguir un "sistema de finançament autonòmic que complisca els requisits de l’article 156 de la Constitució" en què s'especifica que les comunitats autònomes han de gaudir d’autonomia financera, és a dir, que "el seu règim financer es regisca pels principis d’equitat i suficiència" i ha emfatitzat que aquesta fita encara no s'ha aconseguit en el cas valencià. 

El president de la mesa d'edat ha explicat que amb "els recursos necessaris i justos" la cambra haurà de fer front als reptes de la societat valenciana per tal de millorar els seus serveis públics i les seues infraestructures per a consolidar l'Estat de Benestar. A banda de treballar per a continuar construint "una identitat pròpia, cultural, lingüística, social i econòmica". 

La legislatura que hui comença és la més plural de la història amb sis grups polítics diferents. Una cambra jove, com ha explicat Soler, en què "més de la meitat dels diputats no van arribar a conéixer el dictador". A més, aquesta legislatura és també la més igualitària, ja que hi participaran 46 dones, una xifra que xoca amb les 6 diputades que formaren part de la primera legislatura i que reflecteix el paper imprescindible de la dona en la societat actual. En aquest punt del discurs, Soler ha recordat el treball de Carmen Alborch i ha denunciat que encara queda molt de camí per recórrer per acabar "amb la xacra del masclisme" en la societat. 

Soler ha tancat la seua intervenció animant els diputats i les diputades a gaudir dels próxims anys com a representants de la pluralitat del poble valencià i a treballar per a " transmetre a la ciutadania la confiança que ací, som capaços de raonar i d’arribar a acords", perquè ha dit que "no hi ha política sense diàleg, i no hi ha bona governabilitat sense buscar acords".

També et pot interessar

stats