Soler reivindica la reforma del finançament autonòmic com a prioritat màxima

El conseller d’Hisenda ha demanat a totes les comunitats que “no tiren la tovallola” i continuen demanant un nou model de finançament.

Arxiu
Arxiu / Europa Press

El Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha subratllat en un comunicat que “per a la Comunitat Valenciana, la reforma del sistema de finançament autonòmic és una qüestió de prioritat màxima, que ha d’abordar-se al més prompte possible”, perquè segons ha explicat “són massa anys els que hem tingut un tracte discriminatori, inacceptable, injust i que és, fins i tot, anticonstitucional”. El titular d’Hisenda ha indicat que totes les “millores parcials que el govern de Pedro Sánchez puga fer” seran benvingudes.

El conseller d’Hisenda ha fet aquestes declaracions després de conéixer que alguns experts de les comunitats autònomes han apuntat que la modificació del model de finançament ja no és urgent per a les autonomies perquè la millora de l’economia ha incrementat els ingressos. Per al conseller valencià “totes les comunitats estan infrafinançades, com han acreditat els experts a escala nacional” ja que aquests informes han determinat que “la bretxa entre els recursos que van rebre i les necessitats financeres per a mantindre la sanitat, l’educació i la protecció social és de 16.000 milions”. Per això ha demanat a totes les comunitats que “no tiren la tovallola” i continuen demanant un nou model de finançament.

A més, Soler ha reivindicat que “els valencians no són ciutadans de segona” i que per això “no tenim per què tindre pitjor serveis que altres comunitats que tenen fins a 500 euros més per càpita que els valencians”.

El responsable d’Hisenda ha destacat també la voluntat del govern espanyol de presentar en gener els pressupostos generals de l’estat per al 2019, en què els valencians es juguen “molt”. Així mateix, ha recordat la promesa de Pedro Sánchez al president de la Generalitat, Ximo Puig, que per primera vegada en la història es consignarà el 10% de la inversió territorialitzada per a la Comunitat Valenciana, d’acord amb el seu pes poblacional.

També ha valorat que s’haja tornat a aprovar la senda del dèficit flexibilitzada, fet que inclouria a la Comunitat Valenciana disposar de 240 milions d’euros addicionals per a reforçar els drets socials als valencians, ja que preveu un dèficit per a les comunitats del 0,3% del PIB per a l’any que ve, en compte del 0,1%.

També et pot interessar

stats