Torra retirarà el suport a Sánchez en el Congrés si no planteja un referèndum en un mes

El president ha lamentat els incidents en el primer aniversari de l'1-O i ha anunciat que el conseller d'Interior compareixerà al Parlament.

Quim Torra, durant la seua intervenció en el debat de política general
Quim Torra, durant la seua intervenció en el debat de política general / Quique García (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha advertit que l'independentisme "no podrà garantir cap tipus d'estabilitat" en el Congrés dels Diputats al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, si abans de novembre no formula una proposta sobre "com facilitar l'exercici d'autodeterminació".

En la intervenció inicial del debat de política general, Torra ha dit que "la paciència de Catalunya no és infinita i el marge de Pedro Sánchez s'ha acabat", per la qual cosa hui enviarà al cap de l'executiu central una carta demanant-li una reunió com més prompte millor per a "negociar".

En aquest sentit, ha reptat el president espanyol a prendre "compromisos concrets i valents" i deixar les "amenaces i les vaguetats". A més, ha demanat que la proposta de Sánchez gire entorn d'un "referèndum vinculant i reconegut internacionalment" perquè els catalans puguen decidir el futur polític de Catalunya.

Així mateix, el president català ha assegurat que qui posa en risc la "normalització" política a Catalunya no és l'independentisme, sinó el govern central per permetre que els presos sobiranistes seguisquen en la presó.

Torra lamenta els incidents de l’1-O

D’altra banda, Torra, ha lamentat els incidents que es van produir en la commemoració del primer aniversari de l'1-O, perquè "el camí de la independència no és aquest".

El president català ha fet autocrítica pels incidents registrats pels enfrontaments entre manifestants independentistes i Mossos d'Esquadra i ha anunciat que el conseller d'Interior, Miquel Buch, compareixerà en el Parlament.

Així mateix, ha defensat que van ser uns "fets aïllats que no són gens representatius" del moviment sobiranista, i ha demanat que totes la mobilitzacions siguen "radicalment no violentes".

També et pot interessar

stats