Torra es compromet a exercir el dret d'autodeterminació en aquesta legislatura

Esquerra es demarca d'una proposta que ignoraven i que ha agafat per sorpresa fins i tot als membres de JxCAT.

El president de la Genalitat de Catalunya, Quim Torra, intervé al parlament català

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha comunicat al ple del Parlament la voluntat d'insistir en la via de l'autodeterminació i ha assolit el compromís de fer-ho en aquesta legislatura. "Si per posar urnes ens condemnen a cent anys, la resposta és clara, caldrà tornar a posar urnes per a l'autodeterminació", ha dit en la primera intervenció a la cambra catalana des de la sentència pel 'procés'.

Torra ha instat JxCat i ERC a mantindre's "units i ferms" a les institucions per a avançar cap a l'autodeterminació i ha reclamat consens en assumptes "troncals" a totes les formacions independentistes, inclosa la CUP, a fi de facilitar el camí cap a aquest objectiu, exigir "l'amnistia" dels líders presos i defendre els "drets polítics i civils". 

L'anunci ha agafat per sorpresa a tot l'hemicicle, començant pel partit propi, Junts per Catalunya, des de les files del qual s'ha demanat una reunió a Torra i Puigdemont per a conéixer els detalls. Els portaveus d'Esquerra s'han desmarcat de la proposta a l'hemicicle, i juntament amb la CUP, han qüestionat el risc i la utilitat de marcar dates per a aquest procés. Als corredors ha transcendit que el vicepresident i coordinador d'Esquerra, Pere Aragonés, ha traslladat a Torra el seu "malestar" i "inquietud" per no haver sigut informat prèviament.

Ciutadans, PSC-Units, En Comú Podem i el PP han demanat la dimissió de Torra durant les respectives intervencions parlamentàries. 

Abans, el president de la Generalitat de Catalunya ha criticat durament les condemnes del Suprem als líders independentistes. Ha mostrat "indignació i consternació" per la decisió judicial, que ha qualificat de "gran farsa" i "d'infame" i que en la seua opinió, ve motivada per la "venjança i escarment". Segons ell, "soterra els fonaments del dret" perquè instaura un "dret d'Estat que només contempla la sagrada unitat d'Espanya". "No cal ser independentista per a veure que això és inaguantable", ha dit, per a demanar a continuació "un pas avant" als diputats de les forces independentistes.

Demana diàleg a Sànchez

També ha criticat la sentència del Suprem com una "falsa drecera" amb què s'ha volgut "guanyar imposant i reprimint", i ha exigit al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que resolga el conflicte català "com ho fan les democràcies: parlant i donant la veu" al poble català.

Amb Torra, el Parlament de Catalunya continuarà "parlant, debatent i discutint" sobre l'autodeterminació, malgrat les advertències recents del Tribunal Constitucional. "De cap manera un tribunal impedirà a aquest president de Catalunya seguir impulsant totes les iniciatives que crega convenients sobre el dret d'autodeterminació de Catalunya", ha dit.

"No ens reconeixem en la violència"

El president català ha aprofitat la compareixença per a desmarcar-se de les protestes violentes dels últims dies i ha reclamat no criminalitzar la desobediència civil, que considera "un camí legítim". "No ens reconeixem en la violència, la rebutgem, vinga d'on vinga. Que no donen lliçons, perquè molts grups no han condemnat la de l'1-O", ha manifestat. A més anunciat una investigació a fons "per a saber qui hi ha darrere dels incidents" i ha demanat fer "autocrítica" per les càrregues de Mossos d'Esquadra a manifestants independentistes.

Calvo recorda a Torra els límits del Codi Penal

Conegudes les intencions de Torra d'insistir en una consulta d'autodeterminació, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, l'ha advertit que el vot, “pedra angular” de la democràcia, s'ha d'exercir sempre dins de la legalitat i sense obviar els límits que marca el Codi Penal davant l'incompliment d'aquest marc normatiu.

També et pot interessar

stats