• Un exassessor de Zaplana assegura que l'expresident es feia càrrec de les despeses dels iots de luxe

  Notícies Política | 31/07/2020 14:49
  À Punt NTC
  Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu de 2019

  Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu de 2019 / Francisco Martínez (Europa Press)

  Aquests dies té lloc la instrucció del cas Erial pel jutjat d'instrucció número 8 de València i que té com a investigats, entre altres, l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, per presumptes irregularitats en les adjudicacions de les ITV i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana.

  Una de les línies d'investigació obertes fa referència al lloguer de tres embarcacions de luxe en els anys 2009 i 2010 per un total de més de 234.000 euros. Un exdiputat del Partit Popular en les Corts i exassessor de Zaplana, que va viatjar en diverses ocasions amb l'excap del Consell i altres amics, ha dit que creu que Zaplana assumia els costos dels viatges i ha afegit que “les seues ocupacions professionals li permetien fer-se càrrec dels pagaments sense dificultat”. A més, ha indicat que no sabia qui organitzava els viatges, però que tots els assistents eren convidats de Zaplana i que pertanyien al món de la política i no a l'empresarial.

  Tanmateix, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) manté que les despeses van ser sufragades per presumptes testaferros de Zaplana. Així, segons l'UCO, els pagaments es van fer a través de dues societats alienes a l'expresident, una de les quals relacionada amb l'empresari que va ser detingut fa un mes a Eivissa i que està sent investigat en la causa, i una altra amb l'empresari Francisco Pérez, El Gasofa, als quals se'ls considera que formaven part de l'entramat per a donar eixida a les presumptes comissions il·legals que cobrava Eduardo Zaplana a través de fons i béns.